Foto: Håkan claesson/ SVT

5G testas på fjärrstyrda maskiner

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 kommer 5G-utbyggnaden att börja i Sverige och just nu finns det bara på några få ställen. Ett av dem är hos Volvo i Eskilstuna, där det används för att utveckla och köra fjärrstyrda maskiner.

Det ser märkligt ut. Förarhytten på den rullande hjullastaren är tom. Föraren sitter istället drygt hundra meter därifrån, och fjärrkör utifrån video som skickats från kameror på fordonet.

Och ytterligare några hundra meter bort höjer sig 5G-masten över en skogsdunge.

Ganska fort kan man se att videon som föraren styr efter hackar lite. Det är inte helt lätt att synkronisera det tunga fordonets rörelser. Det blir några stötar när hjullastaren stöter i dumpern lätt.

– Det beror på att vi delvis har 4G, och då har man problem med fördröjningen, att få bilden stabil, säger Calle Skillsäter, teknisk specialist på uppkopplade maskiner vid Volvo CE.

– I det här fallet kör vi signaleringen mellan uppkopplade enheter och basstation på 4G-nät. Men dataöverföringen sker på 5G.

Skillsäter säger att modemen inte är “tillräckligt mogna än”, och att tillgången på modem för industribruk är låg än så länge.

Säkerheten lyfts som problem

När 5G diskuteras handlar mycket om till exempel snabbare nedladdning i våra mobiler. Experter däremot har sagt att det egentligen snarare är industrin som driver på 5G-nätverk för att finna lösningar för till exempel fjärrstyrning.

Under 2020 kommer de svenska frekvenserna för 5G att auktioneras ut. När är oklart, det har skjutits framåt i tid några gånger.

Men säkerheten har lyfts som ett problem. 5G-nätverk skulle kunna underlätta för intrång från industrispioner. Den som säljer utrustningen kan ha fullt legitima skäl att ha tillgång till kundens nätverk för att kunna genomföra nödvändiga uppdateringar. Men då blir nätverket också sårbart.

– Självklart tänker vi på det. Vi jobbar med partners som är bra på det här. Vi tror inte att man löser problemet ensam, utan att det är ett gemensamt problem vi måste lösa, säger Calle Skillsäter.

Calle Skillsäter tror att det dröjer ett par år till innan det finns ett fungerande system på marknaden.

– Vi behöver tillgång till modem som kan sättas i hjullastare, kunderna ska vara redo att ta emot tekniken och 5G-nätet måste vara tillräckligt utbyggt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.