Jens Zander, professor i radiokommunikation KTH, Mikael Höök från Ericsson och en representant från Strålsäkerhetsmyndigheten svarar på era frågor om 5G. Foto: Jens Zander, Mikael Höök, SVT, SSM

5G: Läs experternas svar på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av programmet ”5G – supertekniken som skrämmer” som sändes i Vetenskapens Värld måndagen den 14 oktober anordnade vi en chatt. Läs frågorna och experternas svar här nedanför.

I Kina finns redan 5G, alla betalar med mobilen och lyktstolpar är online. Nu kommer dessa nya 5G-nät hit och robotar, bilar och gräsklippare kan börja prata med varandra och underlätta vår vardag. Men vilket är priset? Kommer vi att bli övervakade när uppkopplade kameror sitter överallt? Och är de nya mobilnätens strålning en hälsorisk?

SVT Vetenskap har samlat tre experter inom området för att svara på era frågor:

Mikael Höök, 5G-expert på Ericssons avdelning för radio-research. Har jobbat på Ericsson sedan 1994 och varit med och utvecklat 2G, 3G, 4G och nu 5G.

Jens Zander, professor i radiokommunikation på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm samt en av grundarna för forskningscentret Wireless@KTH.

Strålsäkerhetsmyndigheten, arbetar för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning. (representant i chatten är inte namngiven på grund av hot mot Strålsäkerhetsmyndigheten)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.