Jens Zander, professor i radiokommunikation KTH, Mikael Höök från Ericsson och en representant från Strålsäkerhetsmyndigheten svarar på era frågor om 5G. Foto: Jens Zander, Mikael Höök, SVT, SSM

5G: Läs experternas svar på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av programmet ”5G – supertekniken som skrämmer” som sändes i Vetenskapens Värld måndagen den 14 oktober anordnade vi en chatt. Läs frågorna och experternas svar här nedanför.

I Kina finns redan 5G, alla betalar med mobilen och lyktstolpar är online. Nu kommer dessa nya 5G-nät hit och robotar, bilar och gräsklippare kan börja prata med varandra och underlätta vår vardag. Men vilket är priset? Kommer vi att bli övervakade när uppkopplade kameror sitter överallt? Och är de nya mobilnätens strålning en hälsorisk?

SVT Vetenskap har samlat tre experter inom området för att svara på era frågor:

Mikael Höök, 5G-expert på Ericssons avdelning för radio-research. Har jobbat på Ericsson sedan 1994 och varit med och utvecklat 2G, 3G, 4G och nu 5G.

Jens Zander, professor i radiokommunikation på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm samt en av grundarna för forskningscentret Wireless@KTH.

Strålsäkerhetsmyndigheten, arbetar för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning. (representant i chatten är inte namngiven på grund av hot mot Strålsäkerhetsmyndigheten)

SVT rapporterade · Ställ frågor om 5G här:

20.53
Med anledning av diskussionen som förs i USA ang 5G-nätet kontra meteorologiska mätningar undrar jag om ni kan förklara for oss tittare hur denna diskussion ser ut i Sverige, EU och globalt?

Kan 5G komma att utgöra ett problem för annan datainhämtning via satellit? Vad menar forskare?
Det finns en farhåga att framtida 5G system som använder frekvenser i millimetervågsomtrådet (25-28 GHz) skulle kunna störa meteorologiska mätningar från satelliter vid 23,8 GHz.  Jag tror dock inte man behöver oroa sig. En anledning att frekvenserna runt 25-28 GHz är "lediga" för 5G är just att signaldämpningen är väldigt hög, på grund av att vattenånga i luften dämpar signalerna kraftigt. Det är precis samma fenomen meteorologerna använder i sina mätningar.  5G-signaler på marken får därför mycket kort räckvid och man måste använda kraftiga riktantenner som riktar signalerna  längs marken. Detta sammantaget gör att väldigt lite "läcker" ut i atmosfären.
20.52
Undrar hur Ericsson ställer sig till detta när det verkar vara många kineser i Kista och det senaste året har det ökat kraftigt. Hur är det med andra storföretag?

Kista är Sveriges silicon valley med många svenska och internationella företag. Arbetsmarknaden har liksom de flesta andra marknader globaliserats. Ericsson finns i över 180 länder och vi har förstås anställda med minst lika många nationaliteter.

20.54
Hur kommer det sig att anställda på Ericsson fick huvudvärk och koncentrationsstörningar efter att de installerat 5G på taket där de jobbar? Om det nu ska vara ofarligt?

Det finns ingen forskning som visar att sådana symptom skulle bero på elektromagnetiska fält under de gränsvärden som är tillämpas. Vill du veta mer så se gärna på Världshälsoorganisationen (WHO) webplats för deras slutsatser.  

20.58
Som jag förstår det kräver de höga frekvenserna i 5G högre masttäthet och eventuellt högre effekt (är inte säker på det sista). Det borde betyda att det kommer sättas upp många fler basstationer på exempelvis höghus. I datablad brukar det ofta stå att man inte ska vistas för länge nära antennen. Det finns ofta även stickers som varnar för lång exponering. Hur säkert blir det då för den som kanske bor högst upp i ett höghus och som får en 5G-basstation placerad kanske 2-3 meter ovanför innertaket till vardagsrummet? Blir inte det samma som att bo uppe i masten och bli exponerad för strålningen hela tiden?
Basstationens antenn riktar huvudsakligen radiovågorna framåt. Bara en liten del av radiovågorna går neråt. Av dessa dämpas och reflekteras mycket av taket. Under antennen blir därför exponeringen låg.
20.59
Om man jämför 4G och 5G med samma frekvens, bandbredd och tidsrymd.
Är det då någon skillnad på hur mycket 5G strålar vd 4G?
Samma gränsvärden gäller för både 4G och 5G. Dock är 5G mer energieffektivt och därför behövs mindre energi per överförd bit.
21.00
Varför har Sverige gränsvärden som enbart relaterar till uppvärmningseffekter ? Från djurförsök vet vi att strålningseffekter påverkar cellens grundläggande processer och därmed har potential till ett stort antal biverkningar. Sett i detta perspektiv synes uppvärmning vara ett alltför grovt mått. När det går så långt som till uppvärmning är vi långt förbi de grundläggande störningar som kan påverka allt levande vid långtidsexponering. En insekt kan förlora orienteringsförmågan långt innan den värms upp och skadas. En människa kan få olika symtom inom mikrovågssyndromområdet som inte är kopplade till akut uppvärmning. Det finns många viktiga forskningshypoteser för påverkan som ännu inte är prövade. Varför skulle jag då nöja mig med gränsvärden som skyddar mot akut uppvärmning. Varför skyddar Sverige inte barnen på samma sätt som sker i Frankrike och på Cypern.
Referensvärdena skyddar mot alla vetenskapligt säkerställda hälsorisker. Uppvärmning är den enda säkerställda hälsorisken med radiovågor. I stort sett alla världens strålskyddsmyndigheter gör samma bedömning, även Frankrike.
21.01
Smarta städer i all ära - men vad händer om strömmen går?
Jovisst så är.  Allt eftersom vi bli mer beroende av avancerad teknik så är lösningar för  reservkraft är en allt viktig fråga när det gäller kritiska system
21.01
Vilka svenska teleoperatörer har skickat in ansökan om 5G ?
Det är många operatörer som har visat intresse - men det är svårt att sia om vilka som är "seriöst" intresserade.  PTS håller nu på med ett auktionsprojekt för att auktionera dom första "5G"-frekvenserna i 3,5 GHz bandet. Tanken är att få ut dessa frekvenser under första kvartalet 2020.
21.02
Kommer täckningen på landsbygden att bli bättre med 5G eller kommer dessa nät primärt byggas i städerna.
Täckningen beror inte så mycket om man använder 4G eller 5G utan hur tätt basstationerna står.  Det är inte troligt därför att man bygger så många fler master så täckningen blir  nog så mycket bättre på landet. Fokus ligger nog främst på högre kapacitet i stan och hög tillförlitlighet för industriella tillämpningar
21.03
Hej! Tack för alla frågor som rasslar in, experterna svarar så fort de kan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer