Forskarupprop blev del i rysk anti-5G-kampanj

Uppdaterad
Publicerad

I flera olika upprop på nätet uppmanar 5G-motståndare västvärldens politiker att stoppa den kommande lanseringen av nästa generations mobilnät, 5G.

Uppropen går under namnen ”5G Appeal” och ”5G Space Appeal”, och det påstås att 5G är skadligt för hälsan och att mobilstrålning kan orsaka cancer. Det är dock påståenden som saknar stöd i forskningen.

– Det finns ingenting som tyder på att 5G skulle vara farligare än 4G och 3G. Det viktiga är bara att exponeringsnivåerna håller sig under gränsvärdena. Samma sak gäller ju även 3G och 4G. Referensvärdena är dessutom satta med väldigt stor säkerhetsmarginal, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Tidigare i år inledde den ryska TV-kanalen Russia Today America (RT America) en kampanj mot 5G. RT är sedan tidigare känd för dess nära koppling till Kreml och försök att skapa polarisering i västländer. Russia Today finansieras av den ryska regeringen.

Påstås vara ”farligt experiment”

I ett flertal specialsändningar på Youtube hävdar kanalen att den nya tekniken är ett farligt experiment riktat mot människan och att strålningen kan leda till såväl cancer, autism som minnesstörningar. Reportrarna hänvisar i sändningen till anti-5G-uppropen som de säger har signerats av forskare från en mängd länder.

Men SVT:s genomgång av personerna på uppropet ”5G Appeal” visar att de flesta underskrifter inte kommer från aktiva forskare vid universitet. Många är i stället privatforskare eller bara debattörer som länge protesterat mot ”mobilstrålning”. Av de 14 svenskar som skrivit under uppropet är det endast tre aktiva forskare vid universitet.

– Det är kunniga välutbildade personer på listan, säger en av uppropets initiativtagare, läkaren Lennart Hardell, som svar på frågan om vilka svenskar som står på protestlistan.

Säljer onlinekurser och agerar ”experter” åt Russia Today

En annan svensk som skrivit under listan tituleras också som forskare, men är inte verksam vid något universitet eller högskola utan visar sig arbeta för den brittiska organisationen Wireless Education, en stiftelse som säljer onlinekurser till privatpersoner som vill veta hur man undviker strålning från WiFi och mobiltelefoner. Stiftelsens vd har också figurerat som påstådd 5G-expert i Russia Todays sändningar.

Webbdomänen ”5G Appeal” har registrerats av den svenska kampanjorganisationen Strålskyddsstiftelsen, som också länkar till Russia Today på sin Facebook-sida.

Mer om 5G i Vetenskapens världs program 5G – supertekniken som skrämmer, 14/10 kl.20 på SVT2 eller på SVT Play från den 13/10.

Fotonot: I en tidigare version av denna artikel angavs att Wireless Education var ett företag. Detta är nu rättat till stiftelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.