Arkivbild. Gränspolis pratar med resande som just anlänt till Stockholm.

60 000 svenska pass tappas bort i år

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenska pass anmäls som stulna och borttappade. Samtidigt finns exempel på personer som tagit ut upp till 20 nya pass på kort tid – pass som tros hamna hos människomugglare. Nu utreder polisen vad som kan göras för att stoppa missbruket.

De senaste åren har antalet svenska pass som anmälts som stulna eller borttappade ökat kraftigt. Från drygt 45 700 2008 till årets prognos på över 60 000.

– I människosmugglingsärenden förekommer ofta svenska pass som rapporterats stulna eller borttappade, säger Bengt Hellgren vid gränspolisen på Arlanda. Vi har flera fall i veckan.

Från olika håll i Europa har polisen fått rapporter om att man avslöjat att svenska pass är inblandade i människosmuggling. Faktum är att svenska pass är bland de vanligaste bland människosmugglare. Förklaringen är att den svenska lagstiftningen runt förlorade pass är bland de liberalaste i Europa.                                        

Pass en rättighet

– Alla svenska medborgare har rätt att ha ett pass och att alltid få det förnyat om man förlorat det – oavsett hur många gånger man förlorat det, säger Sören Clerton, chef för centrala gränskontrollen på Rikspolisstyrelsen, och fortsätter:

– Men det är klart att det inte är vanliga slarviga medborgare som anmäler att man tappat bort passet 20 gånger, tillägger han

Polisen har flera exempel på personer som på kort tid tagit ut många pass – upp till 20 stycken. Något man kan göra utan att frågor ställs. Någon rätt att kalla en sådan person till förhör har inte polisen: 

– Nej, då måste det finnas fler skäl och misstankar, säger Sören Clerton. Bara många borttappade pass räcker inte.

Förhör kan vara lösning

Nu har polisledningen tillsatt en grupp som ska utreda hur vanligt det är att svenska pass hamnar hos människosmugglare och ta fram ett förslag för hur missbruket ska kunna stoppas.

– Kanske ska man kallas till förhör efter tre tappade pass, säger Sören Clerton. Vi vet att andra länder laborerar med det och det är kanske den väg som också Sverige ska välja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.