60-åring dödad av björn i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern hittades i morse död utanför sin stuga nära Valsjöbyn i Jämtland. Polisen tror att mannen blivit dödad av en björn.

Mannens kropp hade svåra bit- och rivmärken. Även hans hund låg död på platsen, där mycket björnspillning och uppriven mossa hittades.

Mannen skulle i dag jaga älg i trakten men var obeväpnad när björnen angrep.

Det är mycket ovanligt att människor dödas av en björn. År 2004 revs dock en 40-årig jägare till döds nära Jokk- mokk. Det var första fallet på 100 år.

Händelsen inträffade bara några tiotal meter från mannens stuga, som ligger ett stycke från själva byn. Den dödade mannen skulle börja jaga älg i dag med sitt jaktlag. Laget skulle ha träffats i morse, och när mannen inte dök upp började man söka. Alldeles invid stugan fann man först hunden, och några tiotal meter därifrån även mannens sargade kropp.

Hemmahörande i södra Sverige

Den döde hör hemma i södra Sverige. Anhöriga var vid lunchtid inte underrättade.

Jakten på björnen hade då ännu inte påbörjats. Polisen avvaktade tillstånd att skjuta den.

-Frågan bollas mellan länsstyrelsen och Naturvårdsverket, säger polisens länsvakthavande Frank Nilsson till TT.

Valsjöbyn ligger nära gränsen till Norge. Vad som händer om björnen vandrar in i Norge blir en senare fråga att ta ställning till, uppger Frank Nilsson.

40 skjutna björnar i Jämtland

Björnjakten i Jämtlands län avblåstes den 27 september. Då hade årets tilldelning på 40 björnar skjutits av.

-Nu måste vi ta ett beslut om att ytterligare en björn får fällas. Det gäller först att konstatera att det är rätt björn, säger Birgitta Hallgren på länsstyrelsen för TT.

Kritik mot ”björnfrossa”

För en månad sedan gick hennes kollega Magnus Kristoffersson ut med hård kritik mot länets björnjägare som enligt honom bara lyckats döda hälften av de beskjutna djuren på grund av slarv eller nervositet, så kallad björnfrossa.

-När varannan björn inte återfinns så är det uppenbarligen så att en stor del av jägarkåren inte borde jaga björn, sade han till TT.

-Rent etiskt är det så att om man skjuter på ett djur ska man ta med det hem från skogen, underströk han och frågade sig hur många skadeskjutna björnar det fanns kvar i Jämtlandsskogarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.