Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Löfven om vaccin mot covid-19. Foto: TT

600 000 svenskar prioriterade att få vaccin först: ”De mest sårbara”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuka äldre och personal på äldreboenden och i hemtjänsten kommer att vaccineras först. Till en början handlar det om knappt 600 000 personer.

Det berättade Folkhälsomyndigheten på en pressträff på fredagen.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommer 4 miljoner vaccindoser att nå Sverige under det första kvartalet. Det kommer att räcka till 2 miljoner svenskar.

Riskgrupperna är fler än så, omkring 2,6 miljoner människor, vilket kommer att innebära en stram prioritering.

– Det är de som är allra mest sårbara som kommer att prioriteras. De med högst dödlighet och sjuklighet, sa Carlson under fredagens pressträff.

Sjuka på äldreboenden först ut

Vaccinerna kommer att ges till i första hand 570 000 personer som består av äldre som bor på äldreboenden, äldre med hemtjänst och därefter personal på äldreboenden och inom hemstjänst.

Vaccinationen i den här gruppen kan påbörjas redan i januari, men det kommer att dröja till slutet av kvartalet innan hela gruppen vaccinerats klart, tror Johan Carlson.

– Det beror framförallt på hur snabbt leveranserna kommer.

Resten av befolkningen kan få vaccin under sommaren

När resten av befolkningen – alltså de som inte tillhör riskgrupperna – ska vaccineras är inte klart. Men enligt Folkhälsomyndigheten lär det inte ske innan sommaren.

– Under det andra eller tredje kvartalet kommer vaccinet förmodligen att erbjudas de som inte är riskgrupper, sa vaccinsamordnaren Richard Bergström på pressträffen.

Han sa också att de som inte ingår i riskgrupp kan ”vänta och se” om de vill ta vaccinet.

– Du kan läsa själv på FASS.se och se vad det är för biverkningsprofil. Prata med dina vänner, kompisar och bekanta. Hur tänker de? De som känner sig friska behöver inte bestämma sig nu, sa Bergström.

300 miljoner till regionerna

Regeringen ska nu avsätta 300 miljoner kronor för att underlätta regionernas arbete med vaccinering. Man har tidigare avsatt 4,5 miljarder kronor till Folkhälsomyndighetens vaccinarbete.

Statsministern Stefan Löfven klargjorde också att det kommer att vara gratis för alla att ta vaccinet.

-  Ingen ska behöva avstå från tryggheten som ett vaccin ger, sa Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet