Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP) / TT

67 nya rapporterade dödsfall i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 2653 coronasmittade personer avlidit i Sverige. Antalet rapporterade smittfall är nu uppe i 21 520, vilket innebär 428 fler jämfört med i går.
– Vi vet att helgdagar blir det rätt låga siffror, mycket lägre än i veckorna både före och efter, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiologen Anders Tegnell säger i SVT:s direktsändning att kurvan ligger ganska stabilt fortfarande, vilket betyder att pressen på sjukvården är fortsatt stor i flera delar av landet.

Helgerna svårtolkade

Sedan i går har 67 nya dödsfall rapporterats in vilket är något lägre än de senaste dagarna, men Anders Tegnell menar att det antagligen beror på att det är helgdag i dag.

– Under helgerna är siffrorna väldigt svårtolkade, säger han.

”Stockholm dominerar mindre”

Statsepidemiologen pratar om att skiftet från Stockholm till resten av landet fortsätter.

– Stockholm är inte lika dominerande i antal fall och dödsfall längre utan nivån är mer stabil. I övriga delar av landet ser man fler fall, säger Anders Tegnell.

Samlar ihop prover

Han tycker dock det är svårt att peka ut någon speciell region som särskilt utsatt för ökad smitta.

– Antalet fall i flera svenska regioner är mycket små och det betyder att siffrorna inte är lätta att tolka, säger han.

Tegnell nämner saker som kan spela in som att man ibland samlar prover från flera dagar och kör dem på labbet bara någon enstaka dag. Men ska man gå på erfarenheten från andra länder så är det tätbefolkade storstadsregionerna som har fått mest problem.

– Så det är i Västra Götaland och Skåneregionen det kan bli bekymmersamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet