Foto: TT

7 av 10 hushåll amorterar på bolånen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska hushåll blir allt mer villiga att amortera. Samtidigt är det fortfarande många med stora bolån som väljer att inte amortera, vilket befäster behovet av ett amorteringskrav. Den slutsatsen drar Finansinspektion (FI) i sin årliga rapport om den svenska bolånemarknaden.

Under 2011 var det knappt 4 av 10 låntagare som amorterade på sina bolån. 2014 hade andelen hushåll som väljer att betala av på lånen ökat till 7 av 10.

Fler betalar mer

Under samma period har också den summa låntagarna väljer att avsätta för amortering vuxit i storlek från 2 till cirka 3,5 procent av hushållens inkomster. Trenden är alltså att fler väljer att återbetala mer, konstaterar FI. Ändå ligger många av orosmolnen kvar.

– Generellt är svenska hushåll högt belånade och det kan innebära bekymmer. När bostadspriserna föll i de länder som drabbades av finanskrisen drog de högt belånade hushållen ner på sin konsumtion och förstärkte på så sätt lågkonjunkturen. Risken finns att samma sak händer i Sverige, säger Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier.

I likhet med tidigare år noterar FI att hushåll med stora bolån är mer benägna att amortera än hushåll med lägre belåningsgrad: Förra året amorterade hela 9 av 10 låntagare med belåningsgrader över 70 procent. Däremot amorterade bara 4 av 10 hushåll med belåningsgrader mellan 50 och 70 procent.

Rustade för sämre tider

Trots att bostadpriserna fortsatt att stiga konstaterar FI att hushållens skulder inte ökat i samma takt, vare sig i relation till inkomst eller bostadens värde. Den genomsnittlige låntagaren har en skuld på 67 procent av bostadens värde, samma belåningsgrad som förra året. Finansinspektionens ”stresstester” visar dock att hushållen är bättre rustade för sämre tider i dag än för ett år sedan. Fler hushåll klarar både högre räntor och tillfälliga inkomstbortfall  bättre än de skulle gjort för ett år sedan.

Finansinspektionens förslag på amorteringskrav

I november föreslog Finansinpektionen ett regelverk som ska få nya bolånetagare att amortera ner sina lån i två steg. Först med 2 procent av lånebeloppet om året ned till 70 procent och sedan med 1 procent om året ned till 50 procent. Regelverket träder i kraft den 1 augusti 2015.

För ett hushåll med 1 miljon kronor i lån skulle amorteringen bli 1700 kronor i månaden, att jämföra med de 1200 kronor som bankerna rekommenderar som amortering i dag. För ett lån på 2,5 miljoner kronor blir den månatliga amorteringen 4100 kronor och ett hushåll som lånar 5 miljoner kronor måste betala av 8300 kronor varje månad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.