Svenskar har en allt mer negativ syn på Kina visar en undersökning. En kvinna demonstrerar i Hongkong för frihet från rädsla. Foto: Reuters/Shannon Stapleton

70 procent av svenskarna negativa mot Kina

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det västland som har mest negativ syn på Kina, enligt en amerikansk opinionsundersökning. 70 procent av de tillfrågade i undersökningen är negativt inställda till Kina och andelen kritiska har ökat sedan förra året.

I Västeuropa har synen på Kina blivit alltmer negativ det senaste året. Svenskar är de mest kritiskt inställda i de tio länder i Västeuropa som undersökts av opinionsinstitutet Pew Research Center. I de tillfrågade länderna i Västeuropa är tendensen ett sjunkande stöd för Kina totalt sett.

I Nederländerna, Storbritannien och Frankrike har synen på Kina blivit alltmer kritisk bland de tillfrågade. Grekerna är mer positiva och även i Polen ökar stödet för Kina. Ryssland är det land som är mest positivt (71 procent) gentemot Kina bland de 32 deltagande länderna.

I en majoritet av länderna anser man att Kinas inflytande i världen har ökat markant.

Japaner mest negativa

Även i ett globalt perspektiv är de tillfrågade i Sverige bland de mest Kinakritiska. Japan ligger högst med 85 procent negativa. Sverige ligger på andra plats med 70 procent. Omkring 1 000 personer intervjuas i varje land om sin syn på Kina.

Sverige är det land i Västeuropa som är mest Kinakritiskt enligt opinionsinstitutet Pew Research Center. Foto: SVT Design

– Kina har blivit mer självsäkert och har utvecklat ”sharp power”, där man agerar och kritiserar mer aktivt än tidigare. I Sverige är frågan om den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai en påfrestning på relationerna. Även Kinas relation till EU har förändrats i takt med att Kina blivit mer inflytelserikt och auktoritärt, säger Börje Ljunggren, tidigare ambassadör i Peking och Kinakännare.

Ansträngda relationer

De politiska relationerna mellan Sverige och Kina är ansträngda, men på det kommersiella området pågår ett omfattande utbyte.

– De flesta länder anser att det är både nödvändigt och viktigt att samarbeta med Kina, inte minst i klimatfrågan. Kina har blivit allt mäktigare och landets uppgång är vår tids största utmaning, säger Börje Ljunggren till SVT Nyheter.

Fångläger

Uppgifter om politiska fångläger och kränkningar av mänskliga rättigheter har dominerat rapporteringen av Kina i Sverige. Kinas ambassadör Gui Congyou har kritiserat mediebilden i en intervju i Kulturnyheterna.

– Den kinesiska ambassaden försöker allt mer aktivt påverka samtalet om Kina i Sverige. Men kritiken mot svenska mediers rapportering verkar snarare ha lett till en mer negativ opinion om Kina, säger Jerker Hellström, Kinaanalytiker från Totalförsvarets forskningsinstitut.

Fakta om Pew Research Centers Kinarapport:

34 904 personer tillfrågades mellan maj och augusti 2019 av det Washingtonbaserade opinionsinstitutet Pew Research Center. Hela undersökningen hittar du här.

Metoden för undersökningen redovisas här. Omkring 1 000 personer intervjuades i varje land om sin syn på Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.