Foto: Jessica Gow, TT

77 nya dödsfall rapporterade senaste dygnet

Uppdaterad
Publicerad

Den avtagande trenden med antal avlidna per dag fortsätter sakta men säkert nedåt.

– Tittar vi tio dagar tillbaka ligger vi på 46 per dygn. Det följer ganska väl kurvan över antal fall, med en viss förskjutning, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

För första gången ser också regionerna en förbättring av läget på kort sikt.

Totalt 4 639 personer har avlidit till följd av covid-19 hittills i Sverige, varav 77 fall har rapporterats det senaste dygnet. Antal bekräftade fall är 42 939, varav 1 056 det senaste dygnet. Det framkom under dagens pressträff hos Folkhälsomyndigheten (FHM).

Regioner ser en förbättring på kort sikt

Under pressträffen meddelade Socialstyrelsen att 11 av 21 av landets regioner ser en förbättring av läget på kort sikt, och 9 av av 21 ser en förbättring på lång sikt.

Coronapandemin

– Det handlar alltså inte bara om kapacitet i intensivvården, utan det är många parametrar, som tillgång till material, infrastruktur, akutvård med mera, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, säger Sandwall.

I det här fallet innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

Frågan om immunitet kvarstår

Efter gårdagens regeringsbesked om att man under sommaren kommer införa masstester har frågan om huruvida antikroppar verkligen ger immunitet återigen blivit het.

– Vi har inga kända fallbeskrivningar där man blivit sjuk igen, det är ett tecken. Sedan kan man i laboratoriet se om antikroppar kan skydda celler från att bli infekterade. Det har visat sig ha god korrelation, att om du har antikroppar och har varit sjuk så kan cellerna skyddas i cellodlingen, säger Byfors.

Hur höga halter av antikroppar man måste ha, samt hur lång tid immuniteten håller i sig, varierar däremot från person till person, tillägger Byfors.

Resor för personer över 70 år

Även frågan om hur personer över 70 år ska förhålla sig till gårdagens besked om lättade reserestriktioner behandlades under dagens pressträff.

– Det är okej även för dem att resa men resan måste ske på ett säkert sätt. När de är på sitt resmål måste de fortsätta göra som de gjort hemma, undvika nära kontakter och trängsel i väldigt stor utsträckning, säger FHM:s Sara Byfors.

Byfors tillägger att dessa rekommendationer även gäller för personer som är i andra riskgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet