800 procent ränta för SMS-lån

Publicerad

Den som snabbt behöver en mindre summa pengar kan låna pengar med hjälp av mobilen. Baksidan är att den effektiva räntan på vissa av lånen är närmare 800 procent, enligt Sveriges konsumentråds beräkningar.

Förfarandet är enkelt för den som behöver ett par tusenlappar snabbt.
Det är bara att använda sig av internet och mobiltelefonen så har man pengarna efter bara en kvart.

Men det som inte alla tänker på är att den avgift som exempelvis företaget Mobillån Sverige tar för att låna ut lånet, motsvarar en effektiv ränta på nästan 800 procent.

-Vi tycker att det är omoraliskt och att man inte ska få tjäna pengar på människor med svag ekonomi på det här sättet. Det här uppmuntrar till att inte ta ansvar för sin egen ekonomi och tänka oerhört kortsiktigt säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumentråd till SVT.

Mobillånen har kritiserats tidigare, inte minst av Konsumentombudsmannen, som anmält Mobillån Sverige till åklagare.

Det ledde inte till något åtal, men KO försöker nu hitta andra vägar att få stopp på de höga räntorna.

Magnus Johansson som är vd för Mobillån Sverige tycker att det är skillnad på stora och små lån.

-Vi vill inte prata om någon form av effektiv ränta här hos oss. Det är så små och kort lån som vi talar om. Att jämföra ett villalån på upp emot en miljon kronor med ett lån på 3.000 kronor där du har en avgift 600 kronor, det är som att jämföra äpplen och päron, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer