Foto: Henrik Montgomery/TT

86 liberaler vill se Ullenhag som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Striden om partiledarposten inom Liberalerna står mellan Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson. I en debattartikel i Aftonbladet skriver nu 86 liberaler att de vill se Ullenhag som ledare: “Ullenhag är vägen framåt”. 

I uppropet beskrivs Erik Ullenhag som den person som kan göra upp med partier både till vänster och höger och man skriver att det är “runt mitten lösningarna finns”.

Samtidigt ska Liberalerna aldrig samarbeta med “nationalister och populister”, enligt debattörerna. 

“Vårt parti söker sin identitet och har gjort det länge. Vi menar att vägen är självklar. Det finns en viktig plats i det politiska landskapet för ett socialliberalt parti som vågar ta tuffa strider. Vi ska vara där när de stora maktpartierna tappar blicken för individen och sätter makten framför allt.” 

Ullenhag beskrivs också som en ledare ”som aldrig glömmer att individen är viktigare än systemen” och som “inte fastnar i det gamla utan tar med sig kunskap, engagemang och skickligt politiskt hantverk in i Liberalernas nästa era”.

”Kan bidra med eftertänksamhet”

Under morgonen besökte Erik Ullenhag SVT:s Morgonstudion. På frågan vad han kan bidra med för att vända Liberalernas nedåtgående väljarstöd svarade han att det handlar om att stå för grundläggande liberala värderingar.

– Jag är liberal, jag är feminist. Jag vill skapa ett Sverige där killar och tjejer har samma möjligheter i skolan, där man möts av samma förväntningar som kvinna och man.

– Samtidigt som jag tror att jag kan bidra med lite mer eftertänksamhet i politiken och tala lite längre meningar.

Vem som blir partiledare bestäms den 28 juni. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer