9 000 kvinnor vittnar om våld i nära relation

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av sin man och var femte misshandel som polisanmälts hittills i år har skett i en nära relation. Åtta av tio av anmälarna var kvinnor. Totalt har närmare 9000 kvinnor polisanmält våld i nära relation hittills i år, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.                                                        

– Mäns våld mot kvinnor är så omfattande att man definierar det som ett samhälls- och folkhälsoproblem, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef vid Nationellt centrum för kvinnofrid.

Att gängvåldet ska knäckas är ett återkommande mantra hos många politiker. Mer sällan hör man att våldet mot kvinnor ska knäckas trots att det är en kriminalitet som drabbar tusentals kvinnor varje år.  

Det dödliga våldet i nära relationer drabbar i genomsnitt en kvinna var tredje vecka i Sverige. Och till och med augusti i år har 8 970 kvinnor anmält att de misshandlats av sin partner.

Men mörkertalet är stort. Långt ifrån alla kvinnor polisanmäler våldet de utsätts för. Det framgår bland annat av Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökningar. 

Starka känslor av skam och skuld

 -Många upplever ofta väldigt starka känslor av skuld och skam och tycker att de själva har ett ansvar för det man utsätts för. Men det är något vi måste lyfta så att man som brottsoffer eller våldsutsatt kvinna inte tror att man har ansvar för den andra personens handlingar, säger Åsa Wikowski.

Rädsla för att det ska bli värre om man polisanmäler och misstro mot rättsväsendet spelar troligen också roll för att många kvinnor avhåller sig från att anmäla brotten de utsätts för.

Rätt och möjlighet att få hjälp

Förra året ledde till exempel bara 18 procent av anmälningarna om grov kvinnofridskränkning till åtal. 

 -Benägenheten att polisanmäla kanske sjunker om man läser att det inte leder till några rättsliga åtgärder. Men samtidigt tror jag att medvetenheten har ökat om att våld är kriminellt och att jag som kvinna har rätt och möjlighet att söka hjälp och stöd för att kunna förändra min livssituation, säger Åsa Witkowski.

Är du själv utsatt eller känner någon som är det? Hit kan du vända dig:

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-521010

Unizon

Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Tjejzonen

En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

”Välj att sluta”

Telefonlinje för personer som vill sluta utöva våld i nära relationer: 020 555 666.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.