Melker Norgren har flera gånger ramlat i hemmet. Foto: SVT

Melker, 99, nekas plats på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

99-årige Melker Norgren i Heby, nekas plats på ett äldreboende, trots att han knappt kommer upp för trapporna i sitt hem. Enligt kommunen är hög ålder inte skäl nog.

Det är bara när han verkligen måste gå på toaletten som snart 100-årige Melker Norgren kämpar sig upp för trappan till ovanvåningen i huset på den uppländska landsbygden.

Sedan han blev änkling för ett par år sedan har han bott ensam och han har flera gånger ramlat och gjort sig illa i hemmet. För att han inte ska falla i trappan upp till toaletten har kommunen ställt in en toaletthink i vardagsrummet.

99-åring nekades äldreboende

– Vad tycker du om toaletthinken?

– Den här grejen vill jag inte ha alls. Det får de ha i Heby. Då kravlar jag mig hellre upp i trappen till toaletten, säger Melker Norgren.

Vad han vill är att flytta till ett äldreboende.

Kan inte gå med rullator i snön

– Jag har sagt att jag orkar till oktober. Sen blir det ju snö och då kan jag ju inte gå med rullator och postlådorna har jag ju där ute, säger Melker Norgren och pekar ut genom fönstret.

– Och att skotta snö när jag är 100 år, det vet i fanken om jag kan.

– Vad är jobbigast?

– Att bo ensam. Jag tror inte folk förstår hur det är att bo ensam. Jag har bott själv i två år, säger han och suckar.

– Hur skulle du vilja bo?

– På ett äldreboende. Jag har frågat om jag får komma till Liljebacken här i närheten, men jag ska bo här säger de. Jag får ta det sakta och försiktigt, säger Melker Norgren.

Hög ålder inte ett skäl

Enligt kommunen säger att hög ålder inte är skäl nog för att få flytta till ett äldre boende.

– Det krävs att man ska vara i behov av vård och omsorg i olika former. Jag förstår ju att väldigt många är upprörda och tycker att den höga åldern ska vara ett skäl för att komma in. Men man bedömer inte efter ålder utan efter behov, säger Margareta Gadde-Jennische (M), ordförande för beredningen för äldre- och omsorgsfrågor i Heby kommun.

Melker Norgrens barn har två gånger överklagat kommunens beslut, men ännu bor pappan kvar i det röda huset och barnen oroar sig för vad som kan hända när de inte är där och hälsar på.

– Det är inget problem att åka och hälsa på pappa men vi känner oro, säger sonen Bo Norgren.

I Aktuellt i kväll debatterar Melker Norgrens barnbarn Anna Bergman med Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande i äldrenämnden Heby kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

99-åring nekades äldreboende

Mer i ämnet