Ett stressigt vardagsliv och brist på kommunikation gör att man när ledigheten kommer plötsligt inser att det inte fungerar längre. Foto: TT

Därför skiljer sig folk efter sommarsemestern

Uppdaterad
Publicerad

Har du och din partner valt att gå skilda vägar efter sommarsemestern? Då är ni inte ensamma. Sensommaren och den tidiga hösten är en tid för skilsmässor, visar statistik från Sveriges tingsrätter.

Tillsammans med mars är september och oktober de månader då domstolarna i Sverige får in flest skilsmässoansökningar, visar statistik från de senaste åren. Ett stressigt vardagsliv och brist på kommunikation gör att man när ledigheten kommer plötsligt inser att det inte fungerar längre.

– När man jobbar, lämnar på förskolan och ska hinna med alla vardagssysslor finns ibland varken tid eller ork att ta tag i allt vad det innebär att skilja sig, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Enligt henne så härdar många par ut under ledigheten bland annat för barnens skull eller för att man kanske ska iväg på en resa ihop.

– Man tänker “nu genomför vi den här sommaren och sedan skickar vi in de här jävla pappren”. Man vill inte förstöra sin lediga tid, säger hon.

Anna Bennich Karlstedt Foto: Erik Simander / TT

Tar tag i problemen

Bennich Karlstedt berättar också att par har mer praktiska möjligheter att ta tag i sina problem när de är lediga – eftersom det är något som kräver tid. Då finns tid till terapi och att bestämma sig.

– Många drar sig överlag länge för att separera eftersom det är en så pass krävande process. Men eftersom oförenligheterna som man har blir tydligare när man umgås och har tid med varandra så kan det helt enkelt bli så att en lång ledighet ihop till slut blir droppen, och så fattar man beslutet och tar tag i skilsmässan.

Fakta: Skilsmässor i Sverige

Så här många ansökningar om skilsmässor fick svenska domstolar i snitt in varje månad mellan 2015 och 2017:

Januari: 2 329

Februari: 2 537

Mars: 2 766

April: 2 467

Maj: 2 581

Juni: 2 525

Juli: 2 272

Augusti: 2 660

September: 2 684

Oktober: 2 686

November: 2 523

December: 2 174

Källa: Sveriges tingsrätter samt TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.