Studenter, som pluggat färdigt men inte fått jobb, har haft möjlighet att få a-kassa med lite ”mjukare” reg- ler. A-kassan har av en del studenter setts som en omställninsförsäkring mellan skola och arbetsliv.
Nu vill regeringen slopa det så kallade studerandevillkoret i arbets- löshetsförsäkringen.
”Måste redan ha jobb när du tar examen”
-Nu blir övergången mellan studier och jobb svårare, du måste i princip ha ett jobb när du tar examen, säger Elin Rosenberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, till Göteborgs-Posten.
Rosenberg tror att många studenter för att trygga försörjningen kommer att fortsätta studera samtidigt som de letar jobb, något hon menar strider mot de borgerliga partiernas uttalade ambitioner.
Kraftig ökning av personer som får ersättning
I fjol fick totalt 38.000 personer ersättning från a-kassan via studerandevillkoret, vilket är en kraftig ökning. 2001 var antalet personer endast 5.000, visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).
Generös a-kassa motverkar viljan att hitta ett arbete
Motiveringen till att slopa studerandevillkoret till a-kassa, tillsammans med alla övriga besparingar, är i budgeten att en alltför generös arbetslöshetsförsäkring kan motverka människors vilja att hitta ett nytt arbete.
Det är ännu oklart om a-kassa enligt studerandevillkor kommer att upphöra helt vid årsskiftet, eller om några övergångsbestämmelser införs.
Studerandevillkoret
Studerandevillkoret gör att även de som inte uppfyller arbetsvillkoret kan ha rätt till en ersättningsperiod med grundbelopp.
Grundbeloppet betalas ut med högst 320 kronor per dag, och för att vara berättigad måste du ha fyllt 20 år.
Enligt studerandevillkoret måste du ha avslutat en heltidsutbildning över grundskolenivå som berättigar till studiestöd och omfattar minst ett läsår.
Du måste vidare ha varit anmäld hos den offentliga arbetsförmedlingen och/eller arbetat under minst 90 kalenderdagar inom 10 månader i direkt anslutning till den avslutade utbildningen.
Arbetslöshetskassornas samorganisation