Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tar emot a-kasseutredningen. Arkivbild. Foto: TT

Förslag: De med stark ställning får a-kassa längre

Uppdaterad
Publicerad

Den som har stark ställning på arbetsmarknaden får stämpla längre än den som hankar sig fram med inhopp.

Det är ett av förslagen till nya regler i a-kassan.

-Det här gynnar bara de med höga inkomster och trygga anställningar, säger Susanna Gideonsson, ny LO-ordförande.

A-kassan ska baseras på inkomst och inte arbetad tid som gäller i dag, föreslår utredaren Maria Hemström Hemmingsson i ett förslag till nya a-kasseregler som hon överlämnar till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Det ska också träffa fler, är tanken, men inte kosta mer för staten, enligt utredarens direktiv från politikerna.

Politikerna avgör

Utredaren lägger fram en modell, hur den kommer att se ut exakt vad gäller nivåer i ersättningen lämnar hon över till politikerna.

-Beroende på ekonomiskt utrymme och politisk vilja, säger Maria Hemström Hemmingsson.

Eva Nordmark ser framför sig en politisk förhandling, med framför allt samarbetspartierna L och C.

För att få a-kassa måste du enligt förslaget ha haft en årsinkomst på minst 120 000 och fyra av de månaderna måste inkomsten ha varit minst 10 000 kronor i månaden. I dag är det arbetad tid som avgör om den enskilde har rätt till a-kassa.

Ersättningen ska sedan bygga på hur stor inkomst man har haft, hur länge man varit medlem i a-kassan och hur länge personen varit arbetslös. Ersättningen trappas sedan ner med tio procent efter 100 dagar, ytterligare fem procent 100 dagar senare. Just nedtrappningen får dock kritik från facken och a-kassorna.

Inte lika

Alla arbetslösa kommer inte att få lika många dagar med a-kassa, enligt utredarens förslag. Den med stark förankring på arbetsmarknaden kommer att få som mest 300 dagar med a-kassa. Den med sämre förankring, som lever på inhopp och vikariat, får bara 100 dagar.

Det motiveras med att det är samhällsekonomiskt viktigare att den med ett mer kvalificerat yrke får ”rätt” nytt jobb och därmed får leta längre.

Dessutom är de 100 dagarna en förbättring jämfört med i dag för personer med kort förankring på arbetsmarknaden.

-De har inte rätt till någon ersättning i dag. Och för många är det fullt tillräckligt för att hitta ett nytt jobb, säger utredaren.

LO: Gammalmodigt

Men LO tycker att förslaget är gammalmodigt.

-Det innebär att man ska ta vilket jobb som helst, till vilka villkor som helst. Det blir en nedåtgående spiral, du får ett a- och ett b-lag på arbetsmarknaden. Då går vi mer mot den amerikanska modellen, vi behöver göra precis tvärtom, säger en mycket kritisk Susanna Gideonsson.

Tjänstemannaorganisationen TCO ser positivt på förslaget.

”Utredningens förslag leder till att a-kassan breddas så att även de som jobbar som egenföretagare eller i atypiska anställningsformer kvalificeras för ersättning”, skriver TCO i en kommentar.

De nya a-kassereglerna föreslås börja gälla 1 januari 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.