A-kasseavgift höjs med max 300 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Höjningen av avgiften till a-kassan blir maximalt 300 kronor per månad. Det säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) till SVT.

Det har förekommit uppgifter om långt större ökningar i a-kassor med många arbetslösa och LO:s ordförande har talat om en fyrdubbling för vissa.

-Var de siffrorna kommer ifrån vet jag inte. Det är max 300 kronors höj- ning som gäller, säger Littorin.

De anställda ska kompenseras för höj- ningen genom det jobbavdrag som den borgerliga regeringen föreslagit.

Littorin tror att folk har råd att både vara med i facket och betala en höjd a-kasseavgift.

-När man tittar på inkomstskattesänkningarna genom jobbavdraget så träffar det väldigt träffsäkert de som har små inkomster. Det kommer att innebära att folk går plus även med den här höjningen.

LO kritiskt

Den borgerliga regeringen genomför den politik som de vann valet på. För alla som arbetar sänks inkomstskatten från årsskiftet något som bland annat ska finansieras med höjda a-kasseavgifter. Höjningen av avgiften står i relation till antalet arbetslösa som en a-kassa har.

Arbetslösförsäkringen ska vara mer försäkringsmässig menar regeringen. En förändring som upprör LO:

-Jag tycker naturligtvis att det är mycket upprörande att löntagarna via sin arbetslöshetskassa ska behöva fyrdubbla avgiften till a-kassan efter årsskiftet, säger Wanja Lundby-Wedin, ordförande i LO, till Rapport och fortsätter:

-Konsekvenserna nu blir att den blir betydligt dyrare för var och en. En viss förändring kan vi också se som innebär att man får betala mer om man tillhör en bransch som har högre arbetslöshetsrisk. Alltså ska de löntagare som råkar ha ett jobb som man riskerar att bli arbetslös betala mer än dem som har ett arbete där man inte riskerar samma arbetslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.