Olle Åkerlund, tf kassaföreståndare på Alfakassan. Foto: SVT/Izabelle Nordfjell/TT

Långa handläggningstider hos a-kassorna – Alfakassan värst

Uppdaterad
Publicerad

Fem månader. Så lång tid tar det för Alfakassans medlemmar att få in pengar på kontot, vilket gjort många sökande upprörda. Samtidigt visar en rundringning som SVT Nyheter gjort att flera andra a-kassor också kämpar med längre handläggningstider på grund av pandemin.

I Sverige finns det 25 arbetslöshetskassor och väntetiden har på sina håll ökat kraftigt till följd av pandemin. Allra värst är väntetiderna hos Alfakassan.

– Väntetiden var i september 22 veckor och i oktober 21, så det går åt rätt håll även om det tyvärr går för sakta, säger Olle Åkerlund, tillförordnad kassaförestånadare på Alfakassan.

Är du drabbad? Svara gärna på SVT:s frågor här.

Vissa yrkesgrupper extra utsatta

Vissa branscher har drabbats hårdare än andra, vilket gjort att vissa yrkesgrupper i högre grad tvingats söka arbetslöshetsersättning än andra.

– Vi har en 265-procentig ökning av ärenden, det liknar ingen annan bransch. Vi brukar hantera 13 000 ärenden på ett helår, nu i oktober hade vi hanterat 23 000, säger Karin Pettersson, chef för kassan hos Hotell- och restaurangs a-kassa.

Går år rätt håll

Flera a-kassor berättar dock att utvecklingen går åt rätt håll och att handläggningstiderna sakteliga går ner. Mycket beroende på att att a-kassorna vidtagit åtgärder och flyttat resurser för att klara av det ökade trycket.

– Det är klart annorlunda nu än när det var som värst, vi är på väg mot det normala. Inflödet har också minskat något, säger Harald Petersson, kassaföreståndare för Unionens a-kassa.

– Det finns en solidaritet i branschen så vi hjälper också andra a-kassor. Jag är jätteimponerad och stolt över vårt arbete, säger Affe Mellström, kassaföreståndare för både SEKO och Byggnads a-kassa.

Lyssna på när Alfakassans kassaföreståndare bemöter kritiken i videon ovan.

Så här lång väntetid är det hos a-kassorna (medianvärde)

SEKO och Byggnads:

4 veckor

– Vi ligger bra till trots att inflödet nästan är 40 procent större än samma tid förra året. SEKO och Byggnads har inte drabbats lika hårt som exempelvis Hotell- och restaurang (HRAK) och Småföretagarna (SmåA). Vi har haft en mer hanterbar kurva och det finns en solidaritet i branschen så vi hjälper också andra kassor. Jag är jätteimponerad och stolt över vårt arbete, säger Affe Mellström, kassaföreståndare för både SEKO och Byggnads a-kassa.

Vision:

6 veckor

– Vi har under hösten kontinuerligt arbetat övertid för att klara av det ökade inflödet av nya ansökningar vilket har gjort att vi har kunnat komma ner ytterligare i handläggningstider. Idag påbörjar vi handläggning av ärenden som kom in den 25 november vilket innebär att ett komplett ärende skulle kunna få sin första utbetalning redan nästa vecka, säger Fredrik Tiderman, biträdande kassaföreståndare för Visions a-kassa.

Handels:

10 veckor

– Idag handläggs ärenden från 9 november, utöver det finns de kompletteringsärenden. Handels mål är att det ska ta max sju veckor från ansökan till beslut. Mycket beror på hur ditt ärende ser ut, behöver det kompletteras tar det betydligt längre tid, säger Kim Sandberg, kassaföreståndare för Handels a-kassa.

Hotell- och restaurang:

9 veckor

– Vi tar hand om ärenden från oktober och november just nu, september är klart. Vi har en 265 procentig ökning av ärenden, det liknar ingen annan bransch. I sommar var genomströmningstiden 17 veckor. Problemet är att det tar 12-24 månader att utbilda nya handläggare. Vi brukar hantera 13 000 ärenden på ett helår, nu i oktober hade vi hanterat 23 000. Vår normala genomströmningstid är sex veckor, säger Karin Pettersson, chef för kassan hos Hotell- och restaurangs a-kassa.

IF Metall:

5 veckor

– Innan pandemin var genomströmningstiden ungefär fyra veckor, nu i oktober var den tiden ungefär fem veckor. Det enda som kan göra att handläggningen tar längre tid är om handlingar inte kommer in eller att de inte är korrekta, säger Peter Johansson, kassaföreståndare för IF Metalls a-kassa.

Transport

6 veckor

– Just nu ligger vi på medianen sex veckor. Vi brukar ligga runt sex veckor. Vissa månader har det tagit längre tid. I september och oktober var genomströmningstiden sju veckor. I början på våren var det tufft, men vi har rekryterat väldigt mycket. Vi har omlagt så mycket som möjligt så att handläggare kan ta beslut, säger Daniel Olsson, biträdande kassaföreståndare för Transports a-kassa.

Unionen

6 veckor

– Det är klart annorlunda nu än när det var som värst, vi är på väg mot det normala. Senaste veckan/veckorna har genomströmningstiden varit fem veckor. Inflödet har också minskat något, säger Harald Petersson, kassaföreståndare för Unionens a-kassa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.