Foto: SVT

Abbas-besöket får politiker att se rött

Uppdaterad
Publicerad

Palestinske presidenten Mahmud Abbas är i Stockholm under dagen. Med anledning av det möttes Karin Enström (M) och Kenneth G Forslund (S) i SVT:s Gomorron Sverige.
– Det gäller att vara tydlig i sina krav, så att det inte bara blir en handskakningsceremoni, säger Karin Enström.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas ägnar tisdagen åt att träffa bland annat statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och kung Carl Gustaf. Abbas besök är det första i Sverige sedan Sverige beslutade att erkänna Palestina.

I och med besöket möttes i morse Karin Enström, (M), vice ordförande i utrikesutskottet, och Kenneth G Forslund, (S), ordförande i utrikesutskottet, i en debatt i SVT:s morgonsoffa. Forslund är positiv till att Sverige erkänt staten Palestina, något som Enström nu verkat acceptera.

– Nu har Sverige erkänt Palestina och det kan vi inte ta tillbaka. Jag förutsätter att regeringen är tydlig och ställer de krav som behövs. Sverige ska kunna vara en kraft i fredsprocessen men för det krävs respekt och förståelse från båda parter. Risken med ett ensidigt erkännande är att det kan uppfattas som att man tagit parti, säger Karin Enström.

”Högt tonläge”

Båda pratade om det höga tonläget från Israels sida, Kenneth G Forslund menade dock att relationerna mellan Sverige-Israel är relativt goda.

– Vi har goda kontakter även om tonläget är lite högt. För två veckor sedan hade vi ett bra besök i Israel, så arbetet fortgår. Alla såna här möten är viktiga. Sverige är känt för att alltid stå upp för våra värderingar och vara tydliga i våra ställningstaganden för demokrati och mänskliga rättigheter. Det skapar en trovärdighet att vi kritiserar även dem som kan ses som våra närmsta vänner, säger Kenneth G Forslund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer