Abu Omar – rekryteraren som Säpo jagat i 15 år

Uppdaterad
Publicerad

Han pekas ut som en central person i den svenska jihadistiska miljön och finns med i flera utredningar om terrorism. Men trots att SÄPO jagat honom i över 15 år har han aldrig åtalats för något grovt brott. I extremistiska kretsar är mannen känd under namnet Abu Omar. 

Första gången som han fångade Säpos intresse var på 90-talet. Då ingick han i ledningen för en radikal moské i Brandbergen. Senare pekade flera länders underrättelsetjänster ut honom som en person som rekryterar terrorister och finansierar terror. USA har också försökt sätta upp honom på FN:s terrorlista. Han hamnade aldrig på FN-listan, men sattes upp på en amerikansk övervakningslista över misstänkta terrorister.

Kuvert med namn på Al-Qaidas ledare

Våren 2006 gjordes en husrannsakan i Abu Omars lägenhet. Den formella brottsmisstanken är bokföringsbrott men Säpo följer noga insatsen och blir därför inte förvånade när de får veta vad Ekobrottsmyndigheten hittade i lägenheten. Förutom kuvert märkta med saker som “till bröderna”, “deras andel”, “lejonhålan” och “pengar till grottornas folk” hittas också stora summor pengar, uppemot 150 000 kronor, i en låda.  

UG – Den svenske terroristen

Den ena sedelbunten är märkt med namnet på en av Al-Qaidas ledare i Nordafrika. Den andra tillhörde en av Al Qaidas högsta representanter i Europa.  

– Vi tänkte är det någon han hjälper. Det var ju mycket snack om Al Qaida, terrorister och så. Då började vi fråga ”va är det här för nånting?”. Och han är väldigt besvärad över de här frågorna, säger Micael Andersson, som var den polis som ansvarade för husrannsakan. 

Gick inte att bevisa kopplingar till terrorism

Men trots att det alltså fanns många och tydliga tecken på Abu Omars kopplingar till den internationella terrorrörelsen gick det inte att bevisa att pengarna skulle användas till terrorism. I stället dömdes han för bland annat bokföringsbrott. 

Nu kan Uppdrag granskning avslöja att Abu Omar haft samröre med flera av de svenskar som finns i IS hemliga register över personer som frivilligt anmält sig att strida för dem. Flera av personerna på listan har varit skrivna på eller bott i samma lägenheter som honom. Också Mohamed Aziz Belkaid, som var med och planerade terrorattackerna i Paris och Bryssel, har kopplingar till Abu Omar. 

Extremister samlades i hans butiker

När Mohamed Belkaid bodde i Stockholm brukade han gå till en moské i centrala Stockholm. I närheten av den hade Abu Omar flera butiker och det blev en samlingsplats för de som lockades av hans extremism.   

– Abu Omar fungerade som en sockerbit. Han lockade till sig arga unga män. Han blev beundrad. De fick ett sammanhang, säger en källa. 

Under rättegången mot de fyra män som 2010 planerade attentatet mot danska Jyllands-posten kom det också fram att ledaren för terrorgruppen jobbat i Abu Omars butik och att två av de andra männen lärde känna varandra där. 

Säpo vill inte säga vad de vet

Men var Abu Omar finns i dag är oklart. I folkbokföringen är han avregistrerad som försvunnen och hans butiker är nedlagda. Säpo vill inte uttala sig om huruvida de vet var han är. Och de vill heller förklara hur det kan komma sig att de inte lyckats gripa honom under alla dessa år.  

– Jag är ju ganska säker på att om det hade varit möjligt att förklara det här på detaljnivå liksom ange vad det är som har varit extra svårt så är jag helt säker på att de flesta skulle förstå, säger Anders Kassman som är avdelningschef inom Säpo till Uppdrag granskning.  

Enligt en rad källor är Abu Omar kvar i Sverige och söker fortfarande upp unga män för att försöka få dem att ansluta sig till IS. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Den svenske terroristen

Mer i ämnet