Andelen kvinnor som uppger att de har utsatts för sexualbrott har ökat från 10 procent till över 34 procent de senaste fem åren, enligt en ny sammanställning från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Orsakerna till ökningen kommer att utredas vidare av BRÅ. Annika Hirvonen (MP) jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet och tidigare vice ordförande i justitieutskottet hoppas att ökningen handlar om en större medvenhet om vad sexbrott är.
– Det har spekulerats i den så kallade Fatta-effekten, att det pratas mer om övergrepp och att fler har vågat anmäla och placera skulden där den hör hemma, hos gärningspersonen. Jag hoppas att det är det det handlar om, säger hon.
”Relaterat till migrationen”
Adam Martinen, rättspolitisk talesperson för SD, tror att förklaringen är en ökad migration till Sverige.
– Nu har vi haft en koncentrerad invandring av företrädesvis unga män och det har skett under samma period som de här ökningarna i sexualbrott, säger han.
Adam Martinen tror att lösningen för att vända utvecklingen är utvisningar av utlandsfödda som dömts för våldtäkt och mer resurser till polisen.
– I dag läggs brottsanmälningar på hög. Vi måste ha polisiär kapacitet att skyndsamt göra utredningar. Den som är utsatt ska inte vänta ett år på att komma på ett första förhör.
Även Annika Hirvonen vill se mer resurser till polisen. I dag leder bara 1,5 procent av de våldtäktsanmälningar som görs till en fällande dom, påpekar hon.
– Att bara rikta in sig på den gruppen gör att vi missar 98,5 procent av våldtäktsmännen. Nu har vi en samtyckeslag på plats och vi vill stärka polisens kapacitet. Vi vet att om det är duktiga poliser som jobbar med våldtäkter så är det fler som fälls. Men när det gäller den stora gruppen på 98 procent som aldrig fälls måste vi förebygga och förändra attityder i samhället. Vi måste jobba normbrytande på alla nivåer i samhället. När män går över gränsen måste fler säga ifrån.
SD röstar nej till sexualundervisning
Annika Hirvonen tycker att det är allvarligt att Sverigedemokraterna i många kommuner har röstat nej till satsningar på sex- och samtyckesundervisning i skolorna. Men Adam Martinen tycker att det viktigaste är att sända en signal till de som begår brotten.
– Om de inte känner att de blir träffade av samhällets hårda handske då spelar det ingen roll att du har samtal i klassrummen, säger Adam Martinen.