Foto: Hasse Holmberg, TT

Var tredje ung tjej uppger sig ha utsatts för sexualbrott

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av alla unga tjejer uppger att de utsatts för sexualbrott under 2017. De senaste fem åren har andelen som uppger sig vara utsatt för sexualbrott ökat, främst bland kvinnor.

Det visar en ny sammanställning ur Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning.

– Det är positivt. Jag vill att alla ska anmäla, säger kriminologen Nina Rung.

Av hela befolkningen, i åldrarna 16-84 år, uppger 6,4 procent att de utsattes för sexualbrott förra året. Det är en ökning jämfört med 2016, då siffran var 4,7 procent. Betydligt fler kvinnor utsätts – 10,7 procent jämfört med 1,6 procent av männen – och utsattheten ökar.

– Under de fem senaste åren har vi sett en mer långvarig ökning. Vi ser en liten ökning av de flesta brott mot enskild person från förra året, men när det gäller sexualbrott och hot ser vi en flerårig ökning, säger Maria Söderström, utredare på Brottsförebyggande rådets, (Brå).

Oklart vad ökningen beror på

Mest utsatta är unga kvinnor. I åldrarna 16-24 år uppger så mycket som var tredje tjej, 34,4 procent, att hon utsatts för sexualbrott under 2017.

Förra höstens metoo-upprop ledde till en intensiv debatt om sexuella trakasserier och våldtäkt. Men huruvida fler kvinnor utsätts för brott i dag eller om medvetenheten och benägenheten att anmäla har ökat kan inte Brå svara på. Klart är att fler upplever sig utsatta.

– Det är viktigt att komma ihåg att brottskategorin innefattar ett brett spektrum, det är allt ifrån lindrigare händelser till mycket allvarliga brott, som våldtäkt, säger Maria Söderström.

Kriminologen: Positivt

Kriminologen och genusvetaren Nina Rung är positiv till utvecklingen. Hon tror att anmälningsbenägenheten har ökat.

– Ju mer vi pratar om det och ju mer det skrivs desto större effekter får det. För att kunna anmäla måste du först förstå att det är ett brott du utsatts för. Ju högre kunskap man får om trakasserier desto större chans att man kan berätta vad man varit utsatt för.

– Jag vill att alla ska anmäla, så vi sätter press på politiskt håll att utreda.

Att den yngsta åldersgruppen i störst utsträckning uppger att de utsatts för sexbrott är naturligt menar Nina Rung.

– Det är kopplat till vad man har för levnadsmönster. Är man 65 år och mest sitter hemma är det inte så stor risk att man utsätts, men om man har mobil och använder den kan man utsättas för sexuella ofredanden, få dickpics, eller om man går ut på helgen kan man bli tafsad på, träffar man en ny partner kan man utsättas för våldtäkt.

Hon efterfrågar nu större fokus på förebyggande arbete.

Olika oro bland könen

Nationella trygghetsundersökningen visar också att det är stora skillnader mellan könen när det gäller oro för att utsättas för olika typer av brott. Hela 20 procent av kvinnorna oroar sig för att utsättas för våldtäkt eller sexuella angrepp. Siffran för män är 2 procent.

Men det finns ljusglimtar i statistiken.

– Vi ser att tilltron till polis och rättsväsendet har ökat tydligt efter att ha gått ner tidigare år. Nu är vi tillbaka på tidigare nivåer.

Brås nationella trygghetsundersökning publiceras i sin helhet i januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.