Polischef: ”Ingen polis är nöjd” med att sexbrott måste prioriteras bort

Uppdaterad
Publicerad

– Ingen polis är nöjd med att den här typen av allvarlig brottslighet ligger på hög, säger ställföreträdande rikspolischefen i onsdagens Aktuellt, efter avslöjanden om att våldtäktsutredningar blir liggande eftersom man tvingats prioritera mord.

Moderaternas Tomas Tobé kräver att fler resurser tillförs, men regeringen menar att mer pengar nu tillkommer i budgeten, och att polisen måste arbeta bättre med de resurser de har.

Polisen måste använda de resurser man har för att utreda även allvarliga våldtäkter. Det menar justitieminister Morgan Johansson (S), efter de senaste dagarnas avslöjanden att polisen låtit anmälningar om grova våldtäkter ligga för att man tvingats prioritera mord och gängkriminalitet.

LÄS MER: Polisen hinner inte med våldtäkter på grund av mord

– Det är en resurs och en ledningsfråga. Jag tycker att polisen borde kunna göra ett betydligt bättre jobb med de resurser de har, säger Morgan Johansson.

”Ingen polis är nöjd”

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, förklarade i onsdagens Aktuellt att polis och justitiedepartement nu sitter i dialog om hur polisens effektivitet ska förbättras – men lovar att polisen också omedelbart ska agera för att förbättra situationen.

– Ingen polis är nöjd med att den här typen av allvarlig brottslighet ligger på hög utan att omedelbart hanteras. Det kan jag försäkra dig om, att vi kommer att ta krafttag framöver, oavsett dialogen med justitiedepartementet, säger Mats Löfving.

M: ”Ovärdigt vårt samhälle”

I onsdagens Aktuellt medverkade även Tomas Tobé (M), ordförande i justitieutskottet, och gav sin syn på läget inom polisen.

– Det är ovärdigt vårt samhälle, framförallt för alla de brottsoffer i Sverige som utsätts för sexualbrott. Bara det att ingenting händer när man anmäler, att gärningsmän går fria. Så kan vi inte ha det i Sverige, säger Tomas Tobé.

MP betonar nya satsningar i höstbudgeten

Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet, håller med.

– Det är orimligt att ett grovt sexualbrott mot barn blir liggande.

Hon betonar regeringens nya satsningar på polisen, på 2 miljarder nästa år och 7,1 miljarder totalt de kommande tre åren.

LÄS MER: Långa utredningstider för sexualbrott skapar misstro för rättsväsendet

Tomas Tobé tycker dock att detta inte är nog.

– Vi måste få se att vi får fler resurser till svensk polis, att vi tar ett politiskt ansvarstagande och får förändringar ledning för polisen, säger Tobé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer