Adamos tips: Skilj er och upplev euforin innan döden

Uppdaterad
Publicerad

Tidningsmakaren Amelia Adamo, är en av många som har skilt sig efter fyllda 60. Hon tror att en anledning till separationerna är att vi blivit rikare.
– I dag har vi råd att lämna ett äktenskap, säger hon i Aktuellt.

Allt fler äldre personer skiljer sig. De senaste 15 åren har antalet fördubblat.

– Dels tror jag det beror på grundförutsättningen, att vi har råd att lämna ett äktenskap, säger hon och fortsätter:

– Förut tänkte man ofta ”man kan inte skilja sig vid 60, då är man så gammal”.

– Men nu är det inte så längre eftersom vi både är friskare och hälsosammare. Dessutom har vi en förväntning på att det kan finnas kärlek runt hörnet.

Det får vara slut på ”vård av vuxen man”

Amelia Adamo, som är grundare och före detta chefredaktör för M-magasin, menar att det får vara slut på ”vård av vuxen man”. Hon hänvisar till hur kvinnorna i hennes läsekrets brukar resonera.

– Kvinnorna tar ett steg fram och för henne börjar ett nytt liv. Samtidigt tar männen ofta ett steg bakåt och sätter sig i soffan och känner ”nu är jag pensionär och har gjort mitt”. De är alltså inte riktigt i fas.

Kvinnorna som vill skiljas

Amelia Adamo menar att det i större utsträckning är kvinnorna som tar initiativ till separation i den senare fasen av livet. De vill förverkliga sig själva och göra någonting nytt.

– Det nya med 40-talistgenerationen är att man har skaffat sig en ny förväntan. Det är inte slut. När jag själv skulle skilja mig sa många vänner ”nämen vadå, vad finns det där ute?”. Det visade sig att det fanns hur mycket som helst!

Tyst när barnen flyttar ut

Amelia Adamo menar att en viktig händelse i livet är när barnen flyttar hemifrån. Då kan det bli fruktansvärt tyst och då söker många en ny mening i förhållandet.

– Barnen har tidigare varit ramen och sedan försvinner de.

Eufori innan döden

Vad är då hennes tips till andra?

– Tänk det fantastiska att få en möjlighet till så mycket kärlek. Döden är så nära så det blir någon slags eufori. Det är en fantastisk känsla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer