Ove fick sin Eva efter 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av alla frånskilda personer i Sverige är över 60 år och de blir allt fler. De senaste åren är det omkring 4.000 personer över 60 år som skiljer sig. En fördubbling sen i början av 2000 talet. Många inleder nya relationer, men få gifter om sej. Det är vanligare att man lever i särbo eller samboförhållanden.

När Ove Sjöberg, 66, och Eva Almskoug, 64, blev förälskade i varandra för två år sedan levde de i varsin relation. Men kärleken mellan dem blev för stark för att kunna stå emot.

– Det var något speciellt med Ove. Jag var ju gift sen 42 år och har älskat min man, men vi gled isär och jag blev alldeles förälskad i Ove, berättar Eva Almskoug.

Ove Sjöberg, som levde i ett samboförhållande sen 37 år beskriver en liknande känsla.

– Jag kunde inte värja mig. Det var en sådan kraft som slog emot mig.

De bröt upp från sina respektive relationer och flyttade ihop i ett hus i Brevens bruk några mil söder om Örebro.

Kärlek börjar med bråk 

När Ove och Eva blev förälskade i varandra för två år sen hade det gått 50 år sen de sågs senast. De gick nämligen i skolan tillsammans och Eva minns hur Ove verkade förtjust i henne redan då.

– Vi åkte skolbil tillsammans och han höll på och knuffa på mig med armbågen i bilen. Då förstod jag inte vad han höll på med.

Ove plirar under glasögonen och bekräftar det Eva misstänker.

– Jag hade svårt att hantera mina känslor. Jag försökte få Evas uppmärksamhet.

Resor och lata dagar

Att vara pensionär utan karriärsstress eller små barn gör att Ove och Eva har gott om tid för varandra. De har redan hunnit med resor till både Marocko och Bulgarien och i vår ska de åka till Rom. Annars tar de dagarna som de kommer med långa sovmornar.

– Klockan kan bli både tio och elva innan vi kommer ur sängen på förmiddagarna. Vi ska ju läsa tidningarna och sen prata om allt vi läst, skrattar Ove.

– Vi är jättekära i varandra, säger Eva och ger Ove en puss på munnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer