”Det var givetvis ett plågsamt val för mig att göra mig skyldig till lagbrott” skriver advokaten. Foto: Maja Suslin/TT

Advokat utesluts efter lagbrott – lurade Migrationsverket med förfalskade fullmakter

Uppdaterad
Publicerad

Hon förfalskade dokument för att få behålla ärenden. Hon upptäcktes när hennes tidigare personal började jobba på den myndighet som gav henne uppdragen. Nu utesluts advokaten från Sveriges advokatsamfund.

SVT berättade i oktober hur Migrationsverkets tillsynsenhet nystat upp historien. Den började med att två av myndighetens egna medarbetare misstänktes för otillåtna bissysslor. De var registrerade som ombud för en rad asylsökande – något de själva tillbakavisade.

Utredningen visade att den advokat i Stockholm som de tidigare jobbat hos hade använt dem som ett slags ofrivilliga bulvaner. Genom att förfalska fullmakter hade hon kunnat agera som offentligt biträde i deras ställe – och ha fler uppdrag än hon annars skulle haft.

Polisanmäldes och uteslöts

Advokaten polisanmäldes och erkände sammanlagt sju fall av urkundsförfalskning, för vilka hon accepterade ett så kallat strafföreläggande med villkorlig dom och böter. Migrationsverket stoppade henne från att ta nya uppdrag och anmälde agerandet till Advokatsamfundet.

Och nu har beslutet kommit: samfundets disciplinnämnd utesluter advokaten.

Nämndens resonemang är inte offentligt än, men Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg skriver till SVT att beslutet grundas på att hon förfalskat namnteckningar på fullmakter.

Det är mycket ovanligt att advokater utesluts från Advokatsamfundet. Enligt Advokatsamfundet sker det i snitt bara en gång per år.

Inte drabbas av dröjsmål

I januari i år fick advokaten en erinran från nämnden i ett annat ärende.

Advokaten själv har tidigare uppgett för SVT att hon agerat som hon gjort för att asylärendena inte skulle drabbas av dröjsmål. ”Det var givetvis ett plågsamt val för mig att göra mig skyldig till lagbrott.

Om jag ställde in asylutredningen hade pojken fått vänta ytterligare många månader till ny tid för asylutredning. Jag hade inte någon vinning av mitt agerande eftersom jag ändå fick ärendet därefter. Jag valde att pojken skulle slippa vara förtvivlad för att behöva vänta ytterligare en oviss tid på nästa asylutredning.”

Advokaten har möjlighet att överklaga beslutet till Högsta domstolen, men Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg skriver i ett meddelande som gått ut till Sveriges domstolar att man förordar att beslutet genast ska gå i verkställighet.

Fakta: Advokatsamfundets disciplinnämnd

Visa

Advokatsamfundets disciplinnämnd utövar tillsyn över advokater i Sverige. Nämnden kan dela ut fyra påföljder:

  • Uteslutning
  • Varning med straffavgift
  • Varning
  • Erinran (en mindre allvarlig varning)

Totalt görs ungefär 500 disciplinanmälningar per år, varav ungefär 75 leder till erinran, den mildaste och vanligaste påföljden.

Uteslutningar är mycket ovanliga. I genomsnitt utesluts en advokat per år från samfundet.

Efter uteslutning får man inte fortsätta kalla sig advokat.

Källa: advokatsamfundet.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer