Migrationsverkets egen utredning avslöjade att en advokat utnyttjat handläggare som bulvaner. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Migrationsverkets handläggare misstänktes för jäv – utnyttjades som bulvaner av flyktingadvokat

Uppdaterad
Publicerad

Det kom tips om att asylhandläggare jobbade extra som offentliga biträden åt asylsökande. Om det varit sant hade det varit en solklar intressekonflikt. Men Migrationsverkets utredning visade att verkligen var en helt annan – ännu mer häpnadsväckande.

I fjol fick Migrationsverkets tillsynsenhet veta att två nyanställda handläggare i Västerås och Malmö samtidigt var registrerade som offentliga biträden åt sammanlagt 48 asylsökande. Det var på pappret en uppenbar intressekonflikt och en utredning drogs igång.

Men när de två handläggarna konfronterades så tillbakavisade de anklagelserna. De hade visserligen jobbat åt en etablerad advokatfirma i Stockholmsområdet med många asylärenden, men advokaten som ledde arbetet hade sagt upp dem med motiveringen att hon inte haft råd att ha dem kvar.

Utredningarna kunde så småningom slå fast att kvinnorna inte gjort något fel utan blivit lurade – av advokaten.

“Uppenbart falska handlingar”

Hon hade givit dem intrycket att hon skulle avsluta deras ärenden, men i stället ”låtit tiden gå, eftersom ju längre tid byrån har haft ett ärende, desto större chans är det att advokaten själv slutligen kan förordnas.”

I flera mejl uppmanar advokaten den ena kvinnan att hjälpa henne behålla ärendena genom att registrera henne som assistent och underteckna fullmakter. ”Jag borde ha avslutat det tidigare men inte riktigt vetat hur utan att förlora ärendena”, skriver hon.

Och i en rad fall agerar advokaten själv för att ärenden ska föras över till henne. Vid en kontroll av ärendena hittar Migrationsverkets utredare sju “uppenbart falska handlingar” som rör sammanlagt nio olika ärenden.

Deltog vid asylsamtal

Några av fullmakterna har skrivits för hand och när utredarna jämför handstilen med den utpekade handläggarens så liknar de inte varandra.

Utredarna hittar också dokumentation från tre tillfällen där det ser ut som att en av asylhandläggarna varit fysiskt närvarande som ombud vid så kallade asylsamtal. Men handläggaren har vid de aktuella tillfällena befunnit sig någon helt annanstans. I två av fallen uppger en god man att det är advokaten som varit på mötena.

Tillsynsenheten sammanfattar det som att advokaten ”utnyttjat sina två före detta biträdande juristers bristande kunskap för att få möjlighet att själv få agera som offentligt biträde i deras ärenden. Man kan beskriva advokatens agerande som att de två tidigare biträdande juristerna de facto blev hennes bulvaner för att hon skulle kunna behålla förordnandena.” Advokaten skulle ”få fler uppdrag som offentliga biträden i asylärenden, än vad hon skulle ha fått som ensam jurist.”

Utredarna konstaterar också att advokaten ”än i dag inte tagit bort de tidigare medarbetarna som medarbetare på byråns hemsida, där det fortfarande ser ut som att de har en anställning.”

Kvar på sajten

Advokaten polisanmäldes i början av 2018, och erkände sammanlagt sju fall av urkundsförfalskning. Hon accepterade så kallade strafförelägganden med villkorlig dom och böter. Strax därefter stoppar Migrationsverket henne från att ta nya uppdrag som offentligt biträde för asylsökande, och ordnar nya biträden till hennes pågående ärenden.

– Jag har aldrig hört talas om att vi någonsin tidigare haft advokater som kommit med falska fullmakter, säger Magnus Bengtsson, processägare vid Migrationsverkets huvudkontor i Norrköping.

Advokaten hade sedan 2014 själv varit offentligt biträde i 116 asylärenden.

Migrationsverket har också anmält henne till Advokatsamfundets disciplinnämnd där ärendet ska tas upp i december. I januari fick hon en erinran från samma nämnd för informationsmissar och dröjsmål i ett bodelningsärende.

”Plågsamt göra mig skyldig till lagbrott”

Advokaten försvarar i ett mejl till SVT sitt agerande med att hon inte ville öka dröjsmålet för de asylsökande. ”Det var givetvis ett plågsamt val för mig att göra mig skyldig till lagbrott. Om jag ställde in asylutredningen hade pojken fått vänta ytterligare många månader till ny tid för asylutredning. Jag hade inte någon vinning av mitt agerande eftersom jag ändå fick ärendet därefter. Jag valde att pojken skulle slippa vara förtvivlad för att behöva vänta ytterligare en oviss tid på nästa asylutredning.”

På advokatbyråns hemsida står de båda tidigare medarbetarnas namn fortfarande kvar. Advokaten uppger att hon trodde de var borttagna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.