SVT:s granskning visar att åtminstone fem av biträdena kunnat fortsätta agera i olika domstolar – varav tre i asylärenden. Foto: TT

Stoppade biträden fortsätter i domstolar: ”Man undrar vad myndigheterna håller på med”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att offentliga biträden stoppas av Migrationsverket kan de fortsätta företräda klienter i svenska domstolar. SVT:s granskning visar att detta skett i flera fall under 2018, och risken är stor att varken domstolen eller den asylsökande känner till stoppet.

Migrationsverket har sedan mars stoppat tio offentliga biträden, alltså jurister eller advokater som på olika sätt bedömts olämpliga att hjälpa asylsökande på statens bekostnad.

Men SVT:s granskning visar att åtminstone fem av dem kunnat fortsätta agera som biträden i olika domstolar – varav tre i asylärenden.

Migrationsverkets stopp gäller nämligen bara inom verkets del av asylprocessen. Den asylsökande informeras och biträdet byts ut om stoppet hinner inträffa innan myndigheten fattat sitt beslut. Men om ärendet hunnit gå vidare till ett överklagande hos en migrationsdomstol så blir det inget stopp. Detta eftersom verket inte längre är, som det heter, huvudman i biträdesfrågan.

Får inte veta

”I många fall så kan det handla om att det tidigare biträdet även används vid ett överklagande, men det är nu domstolen som ska fatta beslut om lämplighet/entledigande”, skriver Migrationsverkets presstjänst till SVT.

Risken är dock stor att varken domstolen eller den asylsökande ens får kännedom om stoppet. Det sker nämligen inte heller någon automatisk överföring av informationen, trots att också domstolen har möjlighet att byta ut ett biträde som bedöms som olämpligt.

– Det är klart att det känns djupt olyckligt om någon företräder en enskild och får betalt av staten och gjort sig skyldig till några av sakerna du beskriver, säger Kirsi Laakso Utvik, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm.

– Ur allmänhetens synpunkt ser det inte bra ut, man undrar ju vad myndigheterna håller på med.

Vet du mer om ämnet? Kontakta SVT:s reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.