Kontroversiella metoderna i knarkmålet Operation Playa, där oskyldiga utsatts för fara och anhöriga buggats i sina hem, måste utredas av en granskningskommission, säger en av advokaterna i målet, Johan Eriksson. Foto: SVT

Advokat Johan Eriksson: Tillsätt granskningskommission av Operation Playa

Uppdaterad
Publicerad

Kontroversiella metoderna i knarkmålet Operation Playa, där oskyldiga utsatts för fara och anhöriga buggats i sina hem, måste utredas av en granskningskommission.

Det säger en av advokaterna i målet, Johan Eriksson, i SVT:s Aktuellt.

Bland det mest graverande i den jättelika utredningen är de okonventionella arbetsmetoder som polisen använde sig av under själva insatsen.

Personer utan kriminell bakgrund utsattes för fara under operationen i avsikt att fånga Jonas Falk, den man som polisen trodde ledde en internationell kokainliga.

Enligt tidigare statsåklagaren Nils-Eric Schultz begick svensk polis sannolikt brott under utredningen.

Advokaten: Granska för att få grepp

Polisen har anmält sig själv, men i SVT:s Aktuellt framhåller advokat Johan Eriksson att han inte har någon uppfattning om vad polisen verkligen utreder. Han vill att en granskningskommission tittar närmare på Operation Playa.

– Jag tycker att man ska utse en kommission som granskar tvångsmedelsanvändning och undercover-agenter för att få ett grepp om hur den här verksamheten faktiskt bedrivs, sade Eriksson i tisdagskvällens program.

Men finns det tecken på att något olagligt skett i utredningen?

– Den här typen av verksamhet är väldigt svår att kontrollera. Det har aldrig varit möjligt, så jag tycker att det här måste kollas på något sätt.

Vill plocka fram alla beslut

Till exempel utnyttjades en helt icke-kriminell svensk man som språngbräda in i något som polisen trodde var en farlig liga. Att oskyldiga och icke inblandade personer buggats, är en annan sak som bör undersökas, anser Johan Eriksson.

– En kommission skulle plocka fram alla beslut [i Operation Playa reds. anm.], vem av åklagare och polis som är ansvarig för vilka beslut. Gör man detta kan man få en blick över vad som legat till grund för olika beslut, sade advokaten i Aktuellt.

Johan Eriksson sade vidare i programmet att han har förståelse för att polisen ibland måste använda sig av okonventionella metoder i sina brottsutredningar. Men rättsäkerheten får inte äventyras, det måste finnas en kontroll av detta, anser advokaten.

”Priset man får betala”

I SVT-dokumentären resonerar Karin Bergstrand, den ansvariga åklagaren, kring att vissa helt oskyldiga personer kan ha kommit i vägen under polisens utredning.

– Det kanske är priset man får betala, för att man ska kunna utreda brott överhuvudtaget, säger hon.

Polisen har kommit överens om att inte kommentera Operation Playa, säger en kriminalkommissarie som ledde arbetet, till SVT Nyheter.

Varken polis, åklagarsidan i målet eller justitieminister Morgan Johansson (S) har velat kommentera saken i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.