• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas blev misstänkt för att leda en internationell liga som smugglade tonvis med kokain med hjälp av segelbåtar från Colombia till Europa.

Jonas Falk – 18 års fängelse blev noll

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Falk, tidigare Jonas Oredsson, ansågs vara en farlig bankrånare som ledde en internationell liga som smugglade tonvis med kokain över världshaven. Men rätten gav inte mycket för polisens bevisning.

Jonas Falk inledde tidigt en kriminell bana. Som tonåring började han stjäla bilar. Snart blev hans brottslighet grövre och han dömdes på 90-talet för flera väpnade bankrån. Vid flera tillfällen lyckades han dessutom rymma under spektakulära former.

Även efter att Jonas Falk avtjänat sitt sista fängelsestraff fortsatte polisen att bevaka honom på olika sätt. Till slut valde han att emigrera från Sverige. Men svensk polis var övertygad om att han ändå fortsatte sin kriminella bana, nu som narkotikasmugglare.

Jonas Falk polisens huvudsakliga mål

Jonas Falk blev misstänkt för att leda en internationell liga som smugglade tonvis med kokain med hjälp av segelbåtar från Colombia till Europa.

Eftersom han inte längre levde i Sverige bildades ett så kallat JIT-samarbete, Joint Investigation Team, ett samarbete mellan bland annat Sverige, Spanien, Frankrike och USA. Handlingar från den så kallade JIT:en som SVT tagit del av visar att Jonas Falk från början pekades ut som ”The Main Target”. Det huvudsakliga syftet med samarbetet var att gripa just honom.

Greps till sist i Colombia

Nyåret 2010 greps Jonas Falk till sist i Colombia och transporterades direkt till Sverige där han isolerades i häkte under tiden som utredningen fortsatte. Han ansågs vara så farlig och så rymningsbenägen att han hölls fullständigt isolerad i tre och ett halvt år, totalt avskuren från omvärlden och från andra intagna. Den enda han fick träffa i häktet var sin advokat.

Risken att han skulle försöka påverka utredningen och andra inblandade ansågs så stor att häktespersonalen uppmanades att inte prata med honom, berättar Jonas Falk och hans advokat Tobias Enochsson för SVT.

18 års fängelse blev noll år

Efter en nio månader lång och mycket uppmärksammad rättegång dömdes Jonas Falk i Tingsrätten till 18 års fängelse. Domen överklagades och i Svea hovrätt blev Jonas Falk helt frikänd. Hovrätten ansåg inte att åklagarens bevisning höll för en fällande dom på någon åtalspunkt.

Men direkt efter den friande domen utlämnades Jonas Falk till Spanien där han anklagades för bland annat skattebrott kopplade till narkotikasmugglingen han nu friats från i Sverige.

I dag lever Jonas Falk i ”husarrest” i Spanien. Han får inte lämna landet utan tillstånd. Något åtal mot honom har ännu inte väckts där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Operation Playa

Mer i ämnet