Foto: SVT/TT

Operation Playa – Sveriges största narkotikamål genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

En internationell liga misstänktes smuggla tonvis med kokain från Colombia till Europa i början av 2000-talet. Polisens insats Operation Playa pågick i över sju år, innan dom till slut föll i Svea Hovrätt 2014.
Den kostade skattebetalarna långt över hundra miljoner kronor.

  • Förundersökningen leddes av åklagare Karin Bergstrand vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, men polis och rättsväsende i flera olika länder samarbetade under operationen. 
  • Deras uttalade mål var att gripa svenske Jonas Falk, som utpekades av polis och åklagare som huvudmannen för ligan. 
  • Sommaren 2010 greps en annan av de misstänka, Mauritz Andersson, med 1,4 ton kokain på en segelbåt i Karibien. Han dömdes i tingsrätt och hovrätt för att ha transporterat kokain i sin segelbåt över Atlanten. 
  • Jonas Falk, sedan tidigare dömd för väpnade bankrån, greps i Colombia nyårshelgen 2010. Han hölls totalt isolerad i häkte i Sverige i tre och ett halvt års tid, i väntan på att utredning och att rättegångar skulle bli klara.  
  • Jonas Falk dömdes först till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt, men hovrätten friade honom senare. Enligt hovrätten höll inget av den bevisning som åklagaren lade fram på någon av åtalspunkterna för en fällande dom.
  • Harriette Broman, moster till Jonas Falk, greps också och anklagades för att ha tvättat pengar från narkotikaligan. Hon hölls isolerad i svenskt häkte i 556 dagar, men frikändes sedan från anklagelserna om penningtvätt av hovrätten.
  • Jonas Falk lämnades direkt efter den friande domen ut till Spanien, anklagad för skattebrott som hängde ihop med det brott hovrätten frikänt honom från. Falk får inte lämna Spanien utan tillstånd, men något åtal har ännu inte väckts mot honom trots att det gått fyra år sedan han utlämnades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Operation Playa

Mer i ämnet