Enligt advokat Thomas Olsson förhördes Ausonius om händelsen för tyska myndigheter för två år sedan. Han har nu ”väldigt svårt att förstå”varför man nu vill höra Ausonius igen.

Advokaten: Ausonius kan inte få rättvis rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Tyska myndigheter agerar nonchalant mot John Ausonius och man kan ifrågasätta om han kan få en rättvis rättegång i Tyskland. Det säger hans advokat Thomas Olsson direkt efter beskedet om att Ausonius ska överlämnas till Tyskland.

John Ausonius, mer känd som Lasermannen, är misstänkt i en mordutredning av en kvinna som sköts ihjäl i Frankfurt 1992.

Beslutet om att Ausonius ska överlämnas till Tyskland var väntat, eftersom Ausonius själv gått med på överföringen. Ausonius advokat Thomas Olsson är dock skarpt kritisk till det tyska kravet.

– Det tyska agerandet är uppenbart nonchalant när det gäller respekten av hans rättigheter. Man kan inte delge någon en misstanke och sedan vänta i 20 år med att göra någonting, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:

– Det kan också ifrågasättas om John Ausonius kan få en rättvis rättegång i Tyskland med tanke på hur den här långa tiden har påverkat hans möjligheter att försvara sig och föra bevisning om sina förehavanden.

”Inga nya bevis”

Enligt Thomas Olsson förhördes Ausonius om händelsen för tyska myndigheter för två år sedan. Han har nu ”väldigt svårt att förstå”varför man nu vill höra Ausonius igen.

– Ausonius gjordes bekant med misstanken redan i mitten av nittiotalet och sedan har det inte hänt någonting, de tyska myndigheterna har förhållit sig helt passiva. Vi hade förväntat oss att förundersökningen var nedlagd. Tydligen har någonting skett som har gjort att de känner sig pressade att agera på något sätt.

Man har inte presenterat några nya bevis?

Nej, det var ett väldigt långt förhör som hölls med honom för två år sedan. De omständigheter som han konfronterades med då var inte på något sätt övertygande och kunde absolut inte binda honom vid den här händelsen.

Varför går han med på att förhöras i Tyskland?

– Hans möjligheter att verkställa straffet som han avtjänar här i Sverige försvåras, det här påverkar hans möjligheter att få permissioner och ha kontakt med människor utanför fängelset och det är naturligtvis djupt olyckligt.

Om han döms – kommer han då att sitta i fängelse i Tyskland?

– I min värld kommer han inte att dömas, men ett krav som John Ausonius ställde för att lämna sitt samtycke var att om han döms ska påföljden verkställas i Sverige och Tyskland har garanterat att så ska ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.