Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vägrade Iran förhandla om Ahmadreza Djalali – hör statsminister Ulf Kristersson (M) i klippet. Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Floderus och Azizi i Sverige – regeringen höll pressträff

Uppdaterad
Publicerad

Johan Floderus och Saeed Azizi har landat i Sverige. Enligt regeringen vägrade Iran att förhandla om att släppa den ännu fängslade Ahmadreza Djalali.

– Det är en lång tid av lidande som är över, säger statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff.

De båda släpptes fria från iranskt fängelse sedan de utväxlats mot Hamid Noury, dömd för grovt folkrättsbrott, på lördagen. Hemresan inleddes från Oman under dagen och vid 21.20-tiden landade de på Arlanda.

– Det här var ingen enkel avvägning. Men ibland måste man göra svåra saker, göra det som är rätt. Skydda svenska liv, det är för mig som statsminister överordnat allt annat, säger Kristersson.

Johan Floderus fängslad i Iran

Han tackar både familjerna till de två frigivna svenskarna och den svenska säkerhetstjänsten.

– De försvarar Sverige och svenskar i de allra svåraste situationerna. Deras identiteter kommer förbli okända för allmänheten för sådant är deras jobb. Jag kommer personligen tacka dem senare.

Billström (M): Iran vägrade samtal om Djalali

Utrikesminister Tobias Billström säger att man på flera nivåer betonat orimligheten i att Johan Floderus och Saeed Azizi hållits fångna.

– Jag förstår samtidigt att det finns sorg hos andra för att inte ha fått hem sina anhöriga på planet idag. Till dem vill jag säga: Sveriges regering kommer fortsätta kämpa för att få hem era nära och kära, säger Billström.

– Till Ahmadreza Djalali och hans familj vill jag säga att regeringen och säkerhetstjänsten gjorde stora ansträngningar för att er make och pappa skulle vara en del av dagens operation. Tyvärr vägrar Iran att erkänna honom som svensk medborgare.

Justitieministern: Svår avvägning

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) understryker att det var ett svårt beslut att benåda Hamid Noury, men att regeringen prioriterade att få hem Floderus och Azizi vid liv.

– Hamid Noury har dömts för fruktansvärda brott i Iran efter en lång rättsprocess i Sverige. Genom domen har många brottsoffer fått upprättelse, säger han och fortsätter:

– Under normala omständigheter är det en självklarhet att Hamid Noury borde avtjänat hela sitt fängelsestraff.

Se SVT Nyheters direktsändning om fångväxlingen på Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet