Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsminister Ulf Kristersson om fångutväxlingen mellan Sverige och Iran. Foto: Hossein Yarahmadi/Mizan News Agency via AP/TT

Johan Floderus och Saeed Azizi på väg hem – utväxlas mot Hamid Noury

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges statsminister Ulf Kristersson meddelar under lördagen att den livstidsdömde Hamid Noury utväxlas mot svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi.

– Det känns bättre än i går. Hela familjen kommer möta upp när Johan landar, säger pappa Matts Floderus, till SVT.

Hamid Noury, dömd för grovt folkrättsbrott, har utväxlas till Iran. Han landade i Teheran vid 16.00-tiden och välkomnades med blommor och kramar, skriver iranska Irna.

Samtidigt skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på X att den tillfångatagna svensken Johan Floderus är på väg hem – tillsammans med ytterligare en svensk medborgare:

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

”Det är med glädje jag kan meddela att Johan Floderus och Saeed Azizi nu är på ett plan hem till Sverige, och snart ska få återförenas med sina familjer”.

EU-kommissionären Ylva Johansson (S) kommenterar utväxlingen till SVT:

”Jag är glad för Johans skull, för hans familj och vänner. Johan var medlem i mitt team. Vi pratade om honom varje dag. Nu är vi alla så lättade och glada över att äntligen kunna säga: Johan, välkommen hem.”

”Brickor i ett cyniskt förhandlingsspel”

I en video postad på X talar statsminister Ulf Kristersson (M) om regeringen och säkerhetstjänstens arbete med att få de svenska fångarna frisläppta.

– Iran har gjort dessa svenskar till brickor i ett cyniskt förhandlingsspel med syfte att få den iranska medborgaren Hamid Noury släppt från Sverige, han är dömd till livstids fängelse för grova brott i Iran på 80-talet, säger han.

– Det har hela tiden stått klart att den här operationen skulle kräva svåra beslut, nu har regeringen fattat de besluten.

”Bästa resultatet man kunde hoppas på”

Rouzbeh Parsi, Iranexpert vid Utrikespolitiska institutet, säger att om man ser till hur det sett ut i andra länder vars medborgare suttit fängslade i Iran så har någon typ av fångutväxling oftast löst situationen.

– Man kan säga att det fanns både förhoppningar, farhågor och rätt höga odds.

– Ser man det ur ett humanitärt perspektiv så var väl det här så gott som det bästa resultatet man kunde hoppas på. Men det kommer såklart till ett pris, att man behöver släppa den folkrättsdömde Hamid Nouri.

DE GRIPNA

Johan Floderus jobbade med biståndsfrågor i EU när han för drygt ett och ett halvt år sedan fängslades i Iran – efter att regimen anklagat honom för spioneri.

60-årige Saeed Azizi, greps i sin tur i november 2023 på vad regeringen beskriver som oriktiga grunder. Enligt en organisation som kämpar för mänskliga rättigheter i Iran avtjänade han ett femårigt fängelsestraff i Evin-fängelset och har både svenskt och iranskt medborgarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Mer i ämnet