Lars Ronnås från Sveriges ambassad i Teheran och Johan Floderus i rättssalen den 20 december. Arkivbild. Foto: Hossein Yarahmad

Floderus föräldrar vill se fångutväxling

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus vill att regeringen prövar alla tänkbara verktyg för att få hem deras son. Bland dem ingår fångutväxling som Sverige så vitt känt aldrig gått med på, rapporterar Dagens Nyheter.

I söndags avslutades rättegången mot Floderus som anklagats för spioneri. Åklagaren yrkade på dödsstraff för 33-åringen från Kungälv.

Fallet Johan Floderus kan kopplas till den i Sverige för grovt folkrättsbrott dömde Hamid Noury, som Iran möjligen vill utväxla mot Floderus. Om det finns en sådan koppling får Johan Floderus sona för något som Iran anser Sverige gjort fel, menar hans föräldrar.

– Vi vill bara att UD använder alla verktyg som finns i verktygslådan, säger Matts Floderus till DN.

Utrikesdepartementets presstjänst har meddelat att frågan om fångutväxling inte är något som UD kommenterar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Floderus föräldrar berättar om oron över sonens hälsa. Foto: SVT/Carina Bergfeldt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.