Den krigsbrottsanklagade kvinnan förnekar brott och har samarbetat med polisen, uppger hennes försvarare Mikael Westerlund. Foto: Marc Femenia/TT

Försvaret om misstänkta IS-kvinnan: Hon har fullt ut samarbetat med polisen

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som anklagas krigsbrott har inte på något sätt medverkat till det brott hon anklagas för, menar hon. Hon förnekar brott och motsätter sig häktningen.

– Vår uppfattning är att det inte behövs ett frihetsberövande, säger hennes försvarare Mikael Westerlund.

Kvinnan är på sannolika skäl misstänkt för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse. Åklagaren misstänker att hon har medverkat till att ett barn under 15 år använts som barnsoldat i Syrien, under åren 2013-2016, något hon nekar till.

– Hon har inte på något sätt medverkat till att ett barn under 15 år har deltagit i stridshandlingar, säger kvinnans försvarare, advokat Mikael Westerlund.

”Har samarbetat”

Han menar att hans klient samarbetat med polisen under utredningen mot henne.

– Hon har sedan hon kom till Sverige fullt ut samarbetat med polisiära myndigheter och underkastat sig många och långa förhör, där hon klargör vad hon har gjort i Syrien och varför hon hamnade där, säger han.

Därför anser försvaret att det är onödigt att frihetsberöva kvinnan.

– Vår uppfattning är att det inte behövs ett frihetsberövande för att bedriva utredningen på ett effektivt sätt, säger Mikael Westerlund.

På torsdagen fattade Stockholms tingsrätt beslut om att häkta kvinnan, på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kvinna som återvänt till Sverige från IS misstänks bland annat ha medverkat till att ett barn använts som barnsoldat. Foto: SVT

Hör åklagaren om varför kvinnan häktas i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer