IS-kvinna häktas för grovt krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Västsverige som återvänt till Sverige från IS häktas misstänkt för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott i Syrien. Enligt åklagaren ska hon ha medverkat till att ett barn använts som barnsoldat.

– Det är ett väldigt allvarligt brott, säger kammaråklagare Reena Devgun till SVT Nyheter.

Kvinnan, som är 49 år gammal, häktades på torsdagen av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för brottet.

De misstänkta brottet ska ha begåtts under perioden 2013–2016. Kvinnan ska ha rest till Syrien 2013 för att ansluta sig till IS, och återvände till Sverige under förra året.

– Hon är misstänkt för att tillsammans och i samförstånd med andra ha medverkat till att ett barn under femton år har använts som barnsoldat, säger Reena Devgun.

Båda brottsrubriceringarna rör samma gärning, men på grund av lagändringar som trädde i kraft under tiden för det misstänkta brottet rubriceras det som både krigsförbrytelse och folkrättsbrott.

Tog fem barn till Syrien

När kvinnan reste till Syrien tog hon sina fem barn med sig. Bilder som SVT Nyheter tidigare tagit del av visar familjens liv i det krigsdrabbade landet, hur några av barnen poserar med vapen och med lemlästade kroppar.

– Det är första gången, mig veterligen, vi prövar frågan om barnsoldater i svensk domstol. Det är ett ovanligt ärende, säger Reena Devgun.

Två av barnen dog senare i Syrien, 14 och 18 år gamla. Två andra omhändertogs enligt LVU när kvinnan återvände med dem till Sverige. Enligt domen så ska barnen ha upplevt ”flertalet traumatiska händelser” i Syrien, men enligt kvinnan själv ska de ha levt ett normalt liv.

Den misstänkta kvinnan förnekar brott.  Åklagaren har fått tillstånd att belägga henne med restriktioner under häktningstiden, till exempel kring vilka besök hon får ta emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.