Advokatsamfundet kritiskt mot förslag om ökad avlyssning

Publicerad

Hemlig avlyssning av gängmedlemmar föreslås bli ett nytt verktyg för polisen i kampen mot den organiserade brottsligheten.

Men förslagen möter motstånd från Advokatsamfundet, som anser att det medför risker för både den enskilde och för samhället.

De senaste åren har polisens möjligheter att använda hemliga tvångsmedel blivit större. Både regeringen och den borgerliga oppositionen har förespråkat en än mer långtgående övervakning.

Regeringen har tillsatt en utredning av lagstiftningen på området. Moderaterna har föreslagit att polisen ska få avlyssna gängkriminella även när det inte finns någon konkret brottsmisstanke, något som också efterfrågats av rikspolischefen Anders Thornberg.

”Väldigt integritetskränkande”

Advokatsamfundet har konsekvent motsatt sig förändringar i den riktningen. Generalsekreteraren Mia Edwall Insulander ser flera problem med det senaste förslaget. Hon framhåller bland annat integritetsaspekten för den övervakade.

– Det inkräktar på mänskliga fri- och rättigheter, som rätten till privatliv och rätten till familjeliv. För personen som blir utsatt är det väldigt integritetskränkande, säger Mia Edwall Insulander i Agenda.

Hon menar också att en allt mer omfattande övervakning av medborgarna kan få negativa konsekvenser på samhällsnivå.

– Om vi har ett samhälle där många blir övervakade på olika sätt finns det risk att medborgare inte vågar utöva sina demokratiska rättigheter.

Ingen definition av gängkriminella

En annan fråga är hur det förslaget om att avlyssna gängkriminella skulle kunna tillämpas i praktiken. Även där ser Mia Edwall Insulander flera problem.

– Det finns ingen definition i lagen på vad en gängkriminell är. Så vilka träffar det här? Träffar det de vi verkligen vet är kriminella eller träffar det även väldigt många andra, som är oskyldiga? Och hur påverkar det i så fall de personerna och vårt demokratiska samhälle, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.