Inrikesminister Mikael Damberg (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Hemlig avlyssning ska få användas oftare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade på fredagen ytterligare en åtgärd mot gängkriminalitet genom sitt 34-punktsprogram. Man ska nu tillsätta en utredning för att se över delar av lagstiftningen om hemliga tvångsmedel.

I torsdags berättade Moderaterna att de vill utvidga FRA:s möjlighet till signalspaning att gälla även om båda personerna befinner sig i Sverige.

Under fredagen presenterade regeringen ytterligare en åtgärd mot gängkriminalitet där syftet är att utöka möjligheterna att använda hemlig avlyssning och övervakning av elektronisk kommunikation, hemlig kameraövervakning och hemlig rumsavlyssning.

– Användningen av hemliga tvångsmedel är central i brottsbekämpningen av de kriminella miljöerna, speciellt vid allvarliga brott så som narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott. Nu tar regeringen initiativ till att ge de brottsbekämpande myndigheterna ökade möjligheter att använda dessa viktiga verktyg, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

”Skapar nya möjligheter”

En av nyckelpunkterna kring utredningen är att se över om det kan bli möjligt att lägga ihop det förväntade straffet av flera brott som en person misstänks för och då kunna användas i större omfatt­ning än i dag.

– Möjligheten att använda hemliga tvångsmedel är viktig och skapar nya möjligheter att komma åt och bekämpa de krimi­nella gängen, säger Damberg.

Regeringen har utsett Barbro Thorblad, f.d. generaldirektör för Domstolsverket som utredare. Utredningstiden är 1,5 år och kommer att redovisas senast den 14 april 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.