Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inrikesminister Mikael Damberg presenterade idag regeringens förslag om skärpta vapenlagar. Men enligt Moderaternas Johan Forssell är förslagen gamla. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen föreslår högre straff för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Mikael Damberg lade under onsdagen fram propositionen om högre straff för illeagalt vapeninnehav och smuggling. Detta kopplat till regeringens program mot kriminella nätverk.

Förslaget har tidigare presenterats i regeringspartiernas 34-punktsprogram för att bekämpa den organiserade brottsligheten i landet.

Det handlar bland annat om en utbyggnad av polismyndigheten, ökad möjlighet till hemlig dataavläsning, bättre möjlighet till husrannsakan och obligatorisk häktning för en rad brott.

– De kriminella nätverken ska knäckas och tryggheten ska öka, säger Mikael Damberg och pekade på att en utbyggd polismyndighet är ett av samhällets bästa verktyg för att få bukt med brotten.

– Vi är nu halvvägs mot målet om 10 000 fler polisanställda 2024. Söktrycket på den nybyggda polisutbildningen är rekordhög, vilket är glädjande.

Föreslår högre straff

Fler poliser kommer inte att dock inte räcka hela vägen, enligt Damberg.

Därför föreslår nu regeringen en strängare vapenlag med skärpta straff för smuggling av illegala vapen och explosiva varor. Lagändringarna ska träda i kraft redan i december i år.

Innehav av vapen eller explosiva ämnen i en kriminell miljö ska även enligt förslaget ses som ett grovt brott. Regeringen vill också höja maxstraffet för innehav, från sex till sju år.

Smuggling av vapen och explosiva varor ska samtidigt bli en egen brottskategori, vilket ska kunna ge högre fängelsestraff – uppemot två år, enligt Mikael Damberg.

M: Pressträffar löser inte problemet

Inrikesministerns pressträff föll inte i god jord hos Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson.

– Mikael Damberg kallade till pressträff mitt under brinnande gängkrig för att presentera samma förslag som han kallade till pressträff för att presentera i juni i år. Jag tycker det är ett tecken på att regeringens rättspolitik går på tomgång, säger han till SVT Nyheter.

– Ska man ha en ny pressträff när man tryckt propositionen också?

Johan Forssell är inte mot förslagen i sig, men tycker att de borde skärpas.

– Regeringen borde ha tagit i mer ordentligt gällande reglerna om sprängmedel på allmän plats. Om du ertappas med sådant så ska det leda till fyra års fängelse.

– Det är inte fler pressträffar som löser situationen, det är kraftfullare tag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer