Foto: TT/SVT

Inrikesminister Damberg (S) om dödsskjutningen i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Nyrekryteringen till den kriminella miljön måste stoppas. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Morgonstudion, efter att en 12-årig flicka skjutits till döds i Norsborg i Botkyrka natten till söndagen.

– Det är fruktansvärt tragiskt. Man känner en stor ilska mot de kriminella gäng som inte visar någon empati för att deras skjutningar drabbar andra. Det finns inga ord för att beskriva den sorg som det innebär för föräldrarna att förlora sitt barn på det här viset, säger Mikael Damberg.

– Polisen gör nu stora ansträngningar i mördarjakten. De sätter in alla tillgängliga resurser för att döma personerna som utfört det här dådet.

Inrikesministern uppmanade vittnen att höra av sig till polisen.

– Det finns människor som vet vilka som sköt. Men det finns ingen moral eller heder som säger att man ska vara tyst om vem som mördat en 12-åring. Jag hoppas att alla som vet eller sett något hör av sig till polisen.

En av de viktigaste åtgärderna mot våldet är poliser ute på gatorna, enligt Mikael Damberg.

– Vi måste kraftsamla mot det här. Vi bygger ut polisen med fler anställda och nya verktyg, men om vi inte stoppar nyrekryteringen av unga in i de kriminella miljöerna så spelar de hårda tagen inte så stor roll.

Hör intervjun med Mikael Damberg i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.