Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg Foto: Jonas Ekströmer/TT

Advokatsamfundet: ”Skatteverket går för långt”

Uppdaterad
Publicerad

Advokatsamfundets generalsekreterare reagerar nu starkt mot SVT:s uppgifter om Skatteverkets metoder för att kartlägga svenskar med pengar utomlands. SVT har visat att verket kollar kontokort, flygbiljetter och när och var man hämtar ut receptbelagda mediciner, och Anne Ramberg menar Skatteverket går för långt.

– Jag blir lite skakad, när det gäller receptbelagda mediciner är det ett väldigt intrång.

Gott syfte

Anne Ramberg säger att hon har stor förståelse för att Skatteverket behöver resurser och metoder att kartlägga avancerade skattetransaktioner utomlands. Hon tycker att syftet är gott och legitimt, men det motiverar inte vad som helst.

–  Korruption och skatteundandragande är allvarliga problem i dag. Så det är en svår balansgång men i den balansgången tycker jag intresset för enskildas privatliv måste vägas lite tyngre än i dag.

Skatteverket får använda långtgående metoder för att kartlägga skatteskyldiga. Och till skillnad från polis behöver man varken åklagarbeslut eller någon brottsmisstanke, vem som helst kan granskas.

– Jag tycker det är fel. Skatteverkets beslut kan vara väl så ingripande för en enskild som en brottsutredning. Det är en farlig utveckling. 

”Blir lite blodtörstiga”

Advokatsamfundet tycker generellt att det lätt bli en stor obalans när en myndighet som Skatteverket granskar enskilda. I Utredningsfasen skall de vara objektiva och se både individens perspektiv och behovet att få in de skatter som skall betalas. Vill man överpröva får man ingen jurudisk hjälp eller rådgivning. Det är inte rättssäkert, menar Anne Ramberg.

– Det blir väldigt ojämna styrkeförhållanden. När de får upp ett spår får jag en känsla av att de blir lite blodtörstiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.