LISTA: De fastnade i Skatteverkets jakt

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar som skrivit sig utomlands har bara flyttat på pappret, inte i verkligheten. Det har Skatteverket upptäckt när de jagat obeskattade pengar i utlandet. Här är några av dem som fastnade i skatteverkets jakt förra året:

”Skilsmässoparet”

En fyrtiotalist från Stockholm, skilde sig från sin fru, utvandrade till Portugal, och begärde särskild inkomstskatt för utlandsboende, allt på mindre än två veckor 2011. På så sätt skulle hela den privata tjänstepensionen bli skattefri.

Några månader tidigare hade han gett bort sin hälft av både villan och sommarhuset på Västkusten till frun.

Men Skatteverket upptäckte att de båda fortsatte ha gemensamma bankkonton. Dit gick både exfruns lön och miljonbelopp från konton i Luxemburg. Pengarna användes till mat, räkningar och bilbränsle i Sverige nästan dagligen.

2013 såldes villan i Stockholm. Köpeskillingen gick till ett av de  gemensamma kontona. Exfrun flyttade till en lägenhet på Östermalm, som hon ägde själv. Men mannen och exfrun tog lånen gemensamt. Räntorna betalades från det gemensamma kontot. På bankutdraget hittade Skatteverket hans adress: densamma som exfruns, i lägenheten på Östermalm.

Mannen köpte också en BMW två år efter skilsmässan. Tre dagar senare var den exfruns. Hon hade redan en Mercedes som hon behöll.

Skatteverket skriver i sitt beslut om slutlig skatt att de båda ”fortsatte leva under äktenskapsliknande former även efter skilsmässan.”

Skatteverket upptaxerade mannen med 6,1 miljoner.

”Apotekskunden”

En företagare i Stockholm uppgav att han sedan 2008 bott i Togo, Mauritius, Storbritannien, Tyskland, Singapore och Luxemburg. Men han hade handlat med kontokort i Sverige.

Skatteverket kontrollerade Socialstyrelsens läkemedelsregister och upptäckte att medicin hade hämtats ut på apotek i Sverige med hans legitimation.Skatteverket ringde också företagarens tandläkare i Sverige och fick bekräftat att företagaren varit där två gånger under 2010.

Skatteverket drog slutsatsen att företagaren är bosatt i Sverige.

Han upptaxerades med 36 miljoner.

”Fortköraren”

En företagare skrev sig i Schweiz med frun. Men Skatteverket upptäckte att frun hade använt bankkortet till mat, bränsle och frisör i Sverige minst 117 dagar, utspridda över hela året.

Porchen och Jaguaren hade de kvar i Sverige. Skatteverket kollade också med polisen och upptäckte att frun åkt fast för fortkörning två gånger i närheten av den svenska boendeorten.

Båda var bosatta i Sverige blev Skatteverkets bedömning

Paret upptaxerades med 2,5 miljoner.

”Läkaren”

En läkare uppgav att han flyttat till Dubai. Men familjen var kvar i Sverige, och dit gick också hans post upptäckte Skatteverket. Till läkarens företag i Dubai gick stora betalningar från flera privatkliniker i Sverige. Skatteverket kontrollerade klinikerna och kartlade hur många dagar läkaren  opererat vid respektive klinik.

Skatteverkets slutsats blev att han befunnit sig i Sverige större delen av tiden under fem års tid.

Läkaren upptaxerades med 6 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.