Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i debatt med Expressens ställföreträdande ansvarig utgivare Karin Olsson Foto: SVT

Advokatsamfundets generalsekreterare: ”Gatans parlament måste också ha en preskription”

Uppdaterad
Publicerad

Expressen var det första stora mediehuset att namnpublicera Fredrik Virtanen i rapporteringen om att journalisten anklagas för våldtäkt och sexuella övergrepp mot flera kvinnor. Men är namnpubliceringen att jämföra med en medeltida skampåle eller är den motiverad av allmänintresset och att Fredrik Virtanen är en känd skribent med mycket makt.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg debatterade frågan med Expressens ställföreträdande ansvarig utgivare Karin Olsson i SVT:s Aktuellt.

Anne Ramberg framhöll att hon har stor respekt för de svåra beslut som ansvariga utgivare ställs inför men påpekade att våldtäktsanklagelsen mot Fredrik Virtanen är mycket allvarlig och att han i och med namnpubliceringen inte har en möjlighet att bli rentvådd. Detta eftersom brottsutredningen lades ner då brott inte kunde styrkas och att preskriptionstiden har löpt ut.

Expressens Karin Olsson sade att Expressen har gjort en mycket omfattande kartläggning och pratat med de kvinnor som kommer med anklagelser mot Fredrik Virtanen. Allt detta mynnade ut i en nyanserad berättelse, menade Olsson.

Kampanjen #MeToo

– Fredrik Virtanen är en skribent med hög moralisk svansföring. Han utmålar sig själv som en förkämpe för kvinnors rättigheter. Det finns ett allmänintresse av att bli granskad när man träder in på en sådan offentlig arena, sade Olsson.

Anne Ramberg höll med om att Fredrik Virtanen är en publik figur med stor makt, men påminde om att Virtanen har familj.

–När vi talar om anklagelsen om våldtäkt, som är ett mycket allvarligt brott, som ska ha ägt rum för tolv år sedan, då måste jag säga att gatans parlament måste också ha en preskription, sade Ramberg.

TV: Se hela debatten mellan Anne Ramberg och Karin Olsson i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet