Foto: SVT

AF: Företag som inte sköter sig stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist svarar i dag på den kritik som riktats mot AF:s bristande kontroll över de jobbföretag som fuskat och gett dålig hjälp till arbetslösa.
– Vi kommer att stänga av de företag som inte sköter sig, säger hon i Aktuellt.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström riktade i går kraftig kritik mot Arbetsförmedlingen som har misslyckats i kontrollen av de jobbföretag som anlitats för att hjälpa arbetslösa ut i arbete.

SVT:s granskning av branschen har visat på felaktigheter och fusk och arbetslösa som gått i kurs hos jobbföretagen har vittnat om aktiviteter som promenader, virkning och fotbad i stället för att få hjälp till jobb. Nu säger Angeles Bermudez-Svankvist att AF kommer att dra tillbaka ”väldigt många av de avtal som finns” med de kritiserade företagen.

– Jag förstår statsrådets upprördhet. Vi har investerat flera miljarder i kompletterande aktörer. Jag är oerhört upprörd och det som är så anmärkningsvärt är att när vi gör kontroller så ser inte vi det här för då reglerar företagen sig efter avtalen som finns. Det är inte acceptabelt, det är skattebetalarnas pengar. Det här lägger sig som en våt filt över hela branschen,  säger Angeles Bermudez-Svankvist.

”Viktigt att media granskar”

I går blev det känt att AF startar en egen granskning av jobbföretagen. Bermudez-Svankvist poängterar att AF har utvecklat och utvärderat sin verksamhet och att man kommer att stänga av de företag som inte sköter sig.

Men trots att missförhållanden bland jobbföretagen där medlemmarna har fått rent förnedrande uppgifter har kommit fram redan 2010 har mycket lite skett sedan dess.

– Antalet leverantörer har ökat och runt 120 000 kunder går hos dessa kompletterande aktörer. Det är svårt och det är därför viktigt att media granskar och att kunder som inte är nöjda hör av sig så att vi kan gå in med krafttag och säga upp avtal så att branschen blir seriös.

Ska inte ni kontrollera detta själva?

– Jag tycker att alla organisationer och individer har ett gemensamt ansvar att hjälpas åt, säger Bermudez-Svankvist.

Fem miljarder har investerats i det här – hur kan ni inte ta reda på ifall kurserna är effektiva?

– Vi tar reda på om de är effektiva, vi vet att 30 procent av dem som går de här kurserna leder till ett arbete efter 90 dagar. Vi ska också börja med ett rankningssystem där vi ska se vilket företag som ger bäst resultat.

Kan du sitta kvar efter den här hårda kritiken?

– Vi har gjort ett fantastiskt arbete de senaste åren. Det är min ambition att fortsätta men det är uppdragsgivaren som bestämmer.

SVT:s granskning fortsätter, hjälp oss med dina tips och berättelser här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet