Affärernas kundkorgar bakteriehärd

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsbutikernas kundkorgar är rena paradiset för bakterier från bland annat läckande köttoch mejeriförpackningar.

Detta enligt ett test som tidningen Ljusnan gjort på kundkorgar från affärer i Bollnäs. En rar blandning av smuts, mikroorganismer från människor och bakterier från läckande förpackningar gjorde att ingen av korgarna godkändes som säker för livsmedelshantering.

Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket, är ändå inte orolig.

-Riskerna för att man skulle bli sjuk av detta är inte så stora. Vanligtvis lägger man ju mat som är förpackad i korgen, med undantag för en del grönsaker men dem tvättar man ju ändå hemma, säger han till TT.

Det finns inga regler i livsmedelslagen om hur kundkorgar och kundvagnar ska skötas. Men Lindblad understryker att det är livsmedelsföretagarens ansvar att se till att maten är säker och lokala myndigheter som ska tillse att det sköts. I detta ingår att ha hygienrutiner som att hålla kundkorgar rena.

-Det viktigaste rådet till konsumenter är att tvätta händerna innan man lagar mat.

TT: Så man ska inte sprita sin korg?

-Nej, handtvätt är viktigare. Och att vara försiktig när man håller på med rått kött så att det inte kommer köttsaft på något annat ätbart. I rått kött kan det finnas sjukdomsframkallande bakterier.

TT

Finns överallt

* Bakterier, virus och parasiter finns överallt omkring oss. Livsmedel innehåller vissa av dessa mikroorganismer, inte ens kokt mat är alltid helt fri från dem.

* Vissa mikroorganismer är nyttiga och förbättrar matens hållbarhet, smak och konsistens. Andra försämrar matens kvalitet och vissa framkallar sjukdom.

* Vanliga mikrobiologiska faror är ehec, salmonella, campylobacter och norovirus som bland annat kan orsaka magsjuka och diarréer.

Källa: Livsmedelsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.