Agenda om proffstyckarnas makt över politiken

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska politiken har blivit alltmer komplicerad sedan valet 2018. Det jämna parlamentariska läget banade väg för nya allianser efter en rekordlång regeringsbildning. Januariavtalet har vänt upp och ner på den gamla blockpolitiken. Det har blivit allt svårare att förutsäga vart politiken är på väg. Kanske är detta förklaringen till att mediernas politiska kommentatorer har fått en viktigare roll och blivit allt mer synliga i spalter och sändningar och på sociala medier. Politikernas utspel tolkas och värderas av mediernas proffstyckare.

Ända sedan slutet av 1970-talet visar forskning kring mediernas valbevakning att partiledarna förekommer allt mer sällan som subjekt som själva får tala, medan journalisterna har tagit allt större utrymme i tidningar, radio och tv för att tolka det som politikerna säger.

De senaste åren när sociala medier blivit allt viktigare och Facebook, Twitter och andra utmanar de etablerade medierna har kommenterande journalister fått ett större arbetsfält.  Journalister refererar, kommenterar och intervjuar varandra i allt högre utsträckning på allt fler plattformar.

Nyhetsbloggen

Fokus på kommentatorerna

När riksdagen i veckan höll årets första partiledardebatt valde därför Agenda att inte fokusera på partiledarna i första hand utan på kommentatorerna. Vilken makt har de, hur säkra är de på sina analyser och hur ofta blir det fel? Vi intervjuar politiska kommentatorer på Dagens Nyheter, Aftonbladet, Sveriges Radio och SVT. Dessutom två riksdagspolitiker från Moderaterna och Vänsterpartiet.

I vår studio därefter två före detta statsråd i olika regeringar, Beatrice Ask, idag landshövding i Södermanland, som tidigare varit moderat justitieminister och socialdemokraten Annika Strandhäll som är riksdagsledamot och tidigare varit socialförsäkringsminister. Vad är deras erfarenheter av mediernas kommentatorer och hur ser de på dessa politiska experter?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet