”Enligt statsministern har Sverige med dessa avtal totalt säkrat vaccindoser som räcker för att vaccinera hela vårt lands befolkning. Men frågan är om alla vill ta vaccinet?”, skriver Agendas redaktör Rolf Tardell. Foto: BIONTECH SE / HANDOUT /TT

Agenda om viljan eller oviljan att vaccinera sig mot covid-19

Publicerad

I veckan kom besked från regeringen om att ytterligare ett avtal om vaccin har tecknats med ett läkemedelsföretag. Därmed har Sverige tillsammans med andra EU-länder klart med vaccin från tre olika leverantörer.

Under förutsättning att dessa vaccin får grönt ljus av EU:s läkemedelsmyndighet kan Sverige i ett första steg få tillgång till 4,5 miljoner vaccindoser vilket skulle räcka för att vaccinera samtliga svenskar över 65 år.

Enligt statsministern har Sverige med dessa avtal totalt säkrat vaccindoser som räcker för att vaccinera hela vårt lands befolkning. Men frågan är om alla vill ta vaccinet?

På Agendas uppdrag har opinionsundersökningsföretaget Novus ställt följande fråga till 1164 svenskar i åldrarna 18-79 år: Nu verkar det snart komma ett vaccin mot covid-19, och regeringen har sagt att det kommer att finnas vaccin till alla svenskar. Skulle du vilja ta vaccinet när det finns tillgängligt, eller skulle du inte vilja ta det?

Nyhetsbloggen

46 procent svarar att de skulle vilja ta vaccinet.

26 procent vill inte ta vaccinet.

28 procent vet ej.

När Novus frågar den fjärdedel som svarat nej, att de inte vill vaccinera sig, är hela 87 procent oroliga för biverkningar av vaccinet.

Många verkar minnas de fall av narkolepsi, sömnsjuka, som utlöstes av vaccinet mot svininfluensa 2009. Samtidigt visar undersökningen att fler är positiva till vaccinet i dag jämfört med slutet av sommaren. När Novus ställde en liknande fråga i augusti blev svaren:

36 procent ville ta vaccinet.

37 procent ville inte ta vaccinet.

27 procent vet ej.

I vår studio finns Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson samt Marie Olsson, vars dotter fick narkolepsi efter massvaccineringen mot svininfluensan. Hon var med i Agendas studio för nio år sedan tillsammans med sin dotter och pratade då om erfarenheterna av vaccinet Pandemrix.

På länk från Kalmar har vi med oss socialminister Lena Hallengren (S). Vi ställer frågan om hur man ska tolka dessa siffror och vad det betyder om en fjärdedel av svenskarna väljer att inte vaccinera sig? Vill regering och myndigheter massvaccinera svenska folket mot covid-19? Vi pratar om riskerna för biverkningar och undrar vilka som är viktigast att börja vaccinera nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet