Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pengarna från prisökningarna har inte hamnat i ”rätt” fickor, menar flera äggbönder. Hör äggproducenten Johanna Åberg – och matjättarnas svar på kritiken. Foto: SVT

Äggböndernas vrede: ”Vart tar pengarna vägen?”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de svenska äggproducenterna fått rejält höjda kostnader till följd av krig och inflation har de fått en väldigt liten del av kakan när äggpriserna gått upp i butik.

– Priset har gått upp rätt så bra till konsument. Men vart pengarna tagit vägen vet inte jag, säger äggproducenten Peter Andersson som inte tagit ut någon lön på ett halvår.

För ett år sedan gick äggproducenterna ut och sa att priset på ägg måste upp. Detta eftersom de fått enorma kostnadsökningar, framför allt vad gäller foder – men också för bland annat el och diesel.

Jämför man priset på ägg i februari i fjol med i år så har det stigit med hela 30 procent, enligt SCB:s konsumentprisindex. Men pengarna från prisökningarna har inte hamnat i ”rätt” fickor, enligt äggbönder som SVT Nyheter pratat med.

En bonde, som vill vara anonym, har fått 20 öre mer per ägg. Det täcker inte ens hela ökningen av foderkostnaden. Samtidigt har hans ägg gått upp med 1,50 kronor styck i butik.

– Tyvärr utnyttjar dagligvaruhandeln sin maktposition och pressar ner priserna till oss producenter och packerier för att få en så stor marginal själva som möjligt. Man måste förstå att det är vi äggproducenter som tar hela smällen, säger han.

Liten del av kakan

Äggproducenten Peter Andersson på Vadsbo Ägg delar bilden av att producenterna fått en väldigt liten del av kakan från prishöjningarna. Han har inte tagit ut någon lön på ett halvår för att få det att gå runt.

– När inte våra packerier lyckas få ut de pengar från handeln som vi behöver ha för att få en dräglig ekonomi är det vi som blir dragspelet, för någonstans måste de ta sina pengar för att de inte fått till en tillräckligt bra affär.

Varför har ni producenter fått en så liten del när priset på ägg gått upp så pass mycket?

– Ja, det är något man kan fundera på. Vem det är som tar de mesta pengarna? Inte en aning. Vi har väl ungefär en tredjedel av det som ägget kostar till konsument och då ska vi också producera ägget för de pengarna.

Frustrerade äggbönder

Johanna Åberg, äggproducent på Prästtorps Gårdsägg, känner frustration när hon ser priserna på ägghyllorna i matbutikerna och tror att många producenter kommer att sluta om det fortsätter så här.

– Vi är ju ett envist släkte. Men det kommer ju att ta stopp till slut, så är det ju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.